Aftonbladet avslöjar: Löfvens nya drag - värvar en av Göran Perssons närmaste

Här är Stefan Löfvens nya drag för att leda regeringen ut ur opinionskrisen.

Statsminister har värvat Anneli Toresson, som arbetade nära Göran Persson under många år, att bli en av hans närmaste.

Hon får en samordnande strategisk roll som planeringschef i Statsrådsberedningen och ska ta sig an det långsiktiga kommunikationsarbetet.

Året har börjat tungt för Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven. Partiet har dragits med historiskt låga opinionssiffror och förtroendet för regeringen har var mycket lågt. Den senaste tiden har statsministern gjort flera drag för att vända trenden. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har fått en ny utökad roll i regeringen, med ansvar för integrationen och etableringen av nyanlända, och Löfven har blåst till strid för att "försvara den svenska modellen".

Nu kommer hans nästa manöver då en helt ny tjänst inrättas i Statsrådsberedningen. Det är S-veteranen Anneli Toresson, 51, som har värvats som ny planeringschef med ansvar för regeringens långsiktiga kommunikationsarbete.

Arbetat nära Persson och Sahlin

Tidigare har Löfven fått hård intern kritik för bristande samordning i regeringens kommunikation och vid flera tillfällen har olika statsråd gett olika besked i samma fråga.

Toresson ska i sin nya roll ha ansvar för regeringens långsiktiga kommunikationsarbete och får en samordnande strategisk roll. Hon har en lång historia inom socialdemokratin och är dotter till Bo Toresson, som var partisekreterare mellan 1982-1992.

Redan 1997 började hon jobba som talskrivare åt dåvarande statsminister Göran Persson. Med åren fick hon allt tyngre uppdrag och mot slutet av Perssons regeringstid var hon stabschef.

När Mona Sahlin tog över som S-ledare följde Toresson med och blev under flera år en av hennes närmaste, främst som talskrivare. 2011, när Sahlin slutade som S-ledare, lämnade Toresson också politiken för att driva företag i kommunikationsbranschen.

”Kommer ha samordnande strategisk roll”

Men nu kommer hon alltså tillbaka i en roll som en av Löfvens allra närmaste. Utöver arbetet som planeringschef ska hon även stötta statsministern.

– Hon kommer att ha en samordnande strategisk roll, utöver att vara ett stöd åt statsministern och den politiska ledningen i Statsrådsberedningen, säger Emma Lennartsson, statssekreterare hos Stefan Löfven.

Anneli Toresson själv, som börjar sin tjänst den 7 mars, säger så här om sitt nya jobb:

– Regeringen är i färd med att bygga ett starkare och mer jämlikt Sverige. Jag är glad över möjligheten att få bidra i det arbetet. Jag återvänder till Statsrådsberedningen efter många år och i en ny roll, men med samma starka tro på politiken som tidigare.

Publisert: