Kommunal

Privat vårdpersonal i strejk i morgon?

avAnette Holmqvist

Foto: TT
Vårdpersonal.

Tusen undersköterskor kan tas ut i strejk i morgon vid lunchtid.

Frågan avgörs under kvällen, när budet från medlarna i konflikten som rör anställda i privat vård och omsorg, har analyserats klart av fack och arbetsgivare.

Under eftermiddagen kom ett bud från medlarna i konflikten mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarparten Almega. Vad det innehåller är oklart men just nu sitter både parternas förhandlingsdelegationer instängda och analyserar hur man ska ställa sig till budet.

– Vi kommer att ge besked om hur vi ställer oss till budet under kvällen, säger Jesper Pettersson på Kommunals presstjänst.

Samma besked ger Almegas pressavdelning.

Vårdare, chaufförer och vaktmästare

Förhandlingar har pågått under hela helgen och om man inte lyckas komma överens innan klockan 12 i morgon bryter en strejk ut vid lunchtid. Berörs gör cirka 1000 vårdbiträden, undersköterskor, chaufförer och vaktmästare inom den privata vården och äldreomsorgen.

Varslet om strejk lades den första december och omfattar också en blockad mot nyanställningar.

Driver på för högre löner

Konflikten har sin grund i att Kommunal anser att personalen i den privata sektorn är underbetald jämfört med sina kollegor i offentlig sektor och driver på för löneökningar. Arbetsgivarsidan har dock sagt nej till fackets krav.

– Vårdföretagen har bestämt sig för att dumpa lönerna för vårdanställda. En konsekvens av de privata vårdjättarnas agerande är att de riskerar att varken kunna rekrytera, eller behålla, kompetent utbildad personal och det drabbar vårdtagarna och kvalitén i välfärden, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Arbetsgivaren har i sin tur varnat för konsekvenserna av en strejk och framhållit att ansvaret i denna fråga vilar tungt på Kommunal. Man har också framhållit att en lösning borde gå att nå.

Beskedet om hur parterna ställer sig till det nya budet ska vara hos medlarna klockan 19 i kväll, erfar Aftonbladet.

Källor som Aftonbladet talat med tror att man kommer nå en lösning i kväll eller senast i natt. Parterna uppges nu stå nära varandra och arbetsgivarsidan ska ha accepterat löneökningar i nivå med Kommunals krav.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kommunal

Almega

Vårdbolag