Löfvens Trumpmöte värt miljarder för Saab

SAMHÄLLE

WASHINGTON. Stefan Löfvens möte med Donald Trump kan vara värt många miljarder – för Saab.

Flygplansjätten sitter med runt bordet i Vita huset samtidigt som man väntar besked om en stororder på 350 flygplan till det amerikanska flygvapnet.

När Stefan Löfven på tisdagen möter president Donald Trump i Vita huset har han med sig både näringsminister Mikael Damberg (S) och en rad av Sveriges främsta näringslivsföreträdare. Bland dessa finns Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg och bolagets vd Håkan Buskhe.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ses mötet som mycket viktigt för Saab.

I juli i år väntas USA fatta beslut om var man ska köpa in nya skolflygplan till flygvapnet, USAF. Det är en jätteaffär som handlar om minst 350 plan – till ett uppskattat värde av 80-100 miljarder svenska kronor.

Saab är en av de intressenter som hoppas kunna vinna upphandlingen med USA.

Utvecklat skolflygplan med Boeing

I ett samarbete med flygplanstillverkaren Boeing har Saab tagit fram en avancerad skolflygplansmodell som fått namnet T-X.

1 av 3 | Foto: Boeing
Skolfygplanet T-X.

Saabs vd Håkan Buskhe har i ett tidigare uttalande slagit fast att skolflygplanet är speciellt utvecklat med tanke på USA:s behov:

– Boeing och Saabs T-X-lösning är utvecklad och anpassad för det amerikanska flygvapnets pilotutbildningskrav och förutsättningar.

Om Saab vinner upphandlingen är tanken att T-X ska tillverkas i USA.

Saabs presschef Ann Wolgers framhåller att USA är en strategisk marknad för bolaget.

– Vi har varit på plats i USA sedan 1950-talet och har sedan dess skapat väldigt många nya jobb inom försvarsindustrin. Stora delar av vårt stridsflygplan Gripen tillverkas av amerikanska företag, såsom General Electric och Raytheon, säger hon.

Just nu ligger Saabs fokus på T-X, som utvecklats i samarbete med Boeing särskilt för det amerikanska flygvapnet, slår Wolgers fast.

– Vinner vi det kontraktet skulle det innebära många nya jobb - framförallt i USA men även i Sverige, säger hon.

Handelstullar

Stefan Löfvens möte med Donald Trump har handel som ett av två huvudteman, det andra är säkerhetspolitik.

Stefan Löfven själv har beskrivit mötet med Donald Trump som väldigt betydelsefullt.

– Det är oerhört viktigt. Relationen mellan Sverige och USA har många år på nacken. Det är viktigt för Sverige och för EU att vi har en stark transatlantisk länk. Vi har amerikanska företag som investerar i Sverige och vi exporterar mycket till USA, sa han till Aftonbladet nyligen.

Vid handelsdelen av Stefan Löfvens möte i Vita huset väntas Donald Trumps besked om att han vill införa importtullar på stål och aluminium få stor uppmärksamhet.

Vid en del av mötet kommer även USA:s handelsminister Wilbur Ross att delta.

Andra svenska näringslivstoppar som liksom Saab-ledningen har bjudits in av statsminister Löfven är bland andra Wallenbergägda Investors ordförande Jacob Wallenberg samt Volvo AB:s vd Martin Lundstedt och Astrazenecas vd Pascal Soriot.

Dagen efter mötet besöker den svenske statsministern Volvos och Astrazenecas verksamheter utanför Washington.

Nordkorea väntas komma upp

När det är säkerhetspolitik som står på schemat kommer den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson att vara med.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström deltar inte, hon har dock haft upprepade kontakter med Tillerson inför mötet, bland annat till följd av Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd.

– De har pratat om mötet mellan Löfven och Trump utifrån Nordkorea-frågan. Vi vet att USA uppskattar och värdesätter Sveriges särskilda roll som skyddsmakt åt USA. Så det är en fråga på deras agenda, säger en S-källa.

– Löfvens besök blir viktigt för att få med Trump på Wallströms linje om att USA måste ge diplomatin en rejäl chans.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.

Grafik: USA mot Sverige – så bra är länderna 00:31