Så ska regeringen stoppa skattesmitandet

1 av 4

avAnette Holmqvist

SAMHÄLLE

Nu ska bankernas skatteflyktsaffärer stoppas – genom ökad plikt att informera.

Det slår regeringen och V fast i den kommande vårbudgeten.

– Det är helt oacceptabelt det vi ser nu, att människor försöker smita undan skatt på alla sätt och vis, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

När regeringen på onsdag presenterar sin budgetuppgörelse med Vänsterpartiet kommer hårdare tag mot aggressiv skatteplanering att finnas med som en del.

– Vi vill tillsätta en utredning som ska titta på informationsskyldighet för skattekonsulter, alltså att de alltid ska berätta för skattemyndigheten om de börjar sälja nya skatteupplägg, säger Magdalena Andersson.

Vill hitta hanterbart system

Beslutet om utredningen kommer i spåren av Panamaläckan, där dokument avslöjar att en advokatbyrå i Panama har hjälpt kunder att slippa betala skatt genom att skapa så kallade brevlådeföretag, med hjälp av banker. Svenska Nordea var en av de banker som pekades ut på ett tidigt stadium.

Enligt Magdalena Andersson har en rad andra länder redan infört den typ av informationsskydlighet som regeringen nu vill se.

– Den senaste tidens händelser sätter sökarljuset på att vi måste fortsätta att jobba med det här, säger hon.

Samtidigt framhåller finansministern att det också har funnits en rad problem där informationsskyldigheten har införts, och att man därför måste utreda frågan grundligt. Som exempel nämner hon att skattemyndigheterna har fått alldeles för mycket information från bankerna.

– Vi vill hitta ett system som är hanterbart för Skatteverket så att inte all deras tid går åt till att gå genom papper istället för att jaga skattesmitare.

V: Ger Skatteverket muskler

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson menar att det har varit väldigt viktigt för hennes parti att få in frågan om skatteflykt i budgetförhandlingarna.

Hon menar att den kommande utredningen är ett steg i rätt riktning.

– Människor som har det gott ställt och som egentligen skulle kunna bidra med mer ska inte kunna hålla på att smita undan skatt, säger hon.

– Med en informationsskyldighet skulle systemet bli mer genomskinligt och det skulle även ge Skatteverket större möjlighet att agera, om de är fullt medvetna om hur de olika skattekonsulternas upplägg ser ut.

Vad som ska ske med banker och skattekonsulter som struntar i att redovisa vilka skatteupplägg de säljer till sina kunder är fortfarande oklart. Även det ska först analyseras.

ARTIKELN HANDLAR OM