Isabella Lövin sågar KD:s förslag: ”Det är livsfarligt”

1 av 3
SAMHÄLLE

VISBY. Kristdemokraterna vill kunna visa rött kort till EU.

Men Isabella Lövin, språkrör för tidigare EU-negativa Miljöpartiet, sågar idén.

– Jag tror det är livsfarligt. EU skulle snarare behöva visa rött kort när vissa medlemsländer tummar på rättsstatens principer, säger hon.

Foto: Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin gjorde debut på Almedalsscenen.

MP-ministern Isabella Lövin valdes till språkrör efter Åsa Romson vid partiets kongress i maj. Sedan dess har hon deltagit i en debatt i SVT och har nu även gjort premiär på Almedalsscenen.

Hon inledde med att slå ett slag för hur bra det går för Sverige.

Att det på ett år skapats lika många nya jobb som ett helt Helsingborg, 100 000 stycken. Att det anställts fler i skolan och att Sverige bedöms ha bäst förutsättningar i världen att nå FN:s globala hållbarhetsmål för miljö och sociala förutsättningar.

Attackerade mysighetstävling

Men efter inledningen följde ett dystrare kapitel i Lövins tal.

– Hur kommer det sig att när vi har det så bra, att så många mår så dåligt. Sjukskrivningarna har ökat med 75 procent på fem år. Två av tre sjukskrivna är kvinnor, de flesta på grund av psykisk ohälsa, ofta på grund av stress.

Hon målade upp en stress där man tävlar om att se lyckad ut, i "mysighetstävlingen" på Facebook.

Hon menade att politikerna måste ha målet att bygga ett mänskligare och mer hållbart samhälle för barn och barnbarn.

– Det gör vi inte genom skattesänkningar i mångmiljardklassen, som de borgerliga och Sverigedemokraterna tävlar om. Det gör vi genom ett grönt samhällsbygge, säger hon.

Gick emot populism

Hon gick också till storms mot diskussionen efter brexit, att förslaget om att medlemsländerna ska kunna visa rött kort, ett slags veto, mot EU.

Tidigare i veckan slog KD:s partiledare Ebba Busch Thor fast att hon vill reformera EU och slog ett slag för röda kort.

– Jag tror det är livsfarligt. EU skulle snarare behöva visa rött kort när vissa medlemsländer tummar på rättsstatens principer, mediafriheten, miljöreglerna eller asylrätten.

Lövin framhöll också risken med politisk populism.

– Sverige behöver ledare som är beredda att lägga ner plakaten och förenklingarna och göra det som är bäst för landet, bäst för världen. Steg för steg. Reform för reform. Tillsammans, säger hon.

– Sverige behöver inte fler populister. Vi behöver fler som vill ta ansvar.

Försvarade kompromisser

Hennes eget parti har genomgått en svår kris under våren. Så sent som i lördags fattade regeringen med S och MP ett mycket kritiserat beslut när man sa ja till Vattenfalls försäljning av tyska brunkolet.

Kritiker som riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) har framhållit att de gröna borde ha lämnat regeringen på grund av brunkolet.

Men det tycker inte Lövin, blev det tydligt i talet.

– Utsläppen minskar inte om man hoppar av förhandlingar när man inte får genom precis allt man tycker. Det är genom arbete, tunga argument och kompromisser, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM