Direktörerna drar ifrån arbetarna – tjänar 55 gånger mer

avJonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Lönegapet mellan direktörer och arbetare fortsätter att öka.

Enligt LO:s granskning tjänar nu en vd på ett av Sveriges största företag lika mycket som 55 industriarbetare.

– En riktigt sjuk utveckling i svenskt näringsliv, säger LO-basen Karl Petter Thorwaldsson.

Varje år granskar LO hur mycket industriarbetare tjänar i förhållande till den så kallade ”makteliten” – 200 personer på höga positioner inom näringsliv, politik, ekonomi och andra viktiga samhällsområden. 

Mätningen har gjorts sedan 1950 och när skillnaden var som minst – 1980 – motsvarade maktelitens löner i genomsnitt 4,9 industriarbetares löner.

Nu visar undersökningen att bland politiker och höga tjänstemän så ökar inte längre lönegapet i förhållande till industriarbetare.

Tjänar 55 gånger mer

Däremot drar de 50 vd:arna på svenska storföretag fortfarande ifrån − år 2016 hade de i genomsnitt en inkomst på motsvarande 55,1 industriarbetarlöner.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson är kritisk till utvecklingen.

– Det är en riktigt sjuk utveckling i svenskt näringsliv. Vi har ju en väldigt dålig skattelagstiftning. Sverige har blivit ett skatteparadis för rikisar och det ska vi inte vara. De ska vara med och bidra till en bättre välfärd, säger han.

”Meningslös kapitalism”

Thorwaldsson tycker att debatten kring de ökande inkomstskillnaderna har hamnat i skymundan i Sverige och efterlyser en större debatt.

– Det här är nu huvuddebatten i de stora företagen på de globala mötena. På toppmötet i Davos ägnade Frankrikes president Emanuel Macron en timme åt ett hårt angrepp på den moderna kapitalismen, en kapitalism som använder våra resurser, men där alla vinster går till de allra allra rikaste. Han sa att det var en helt meningslös kapitalism inför 2 500 av världens rikaste människor och fick stående ovationer, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

”Siffertrixande”

Svenskt Näringsliv brukar kritisera LO:s undersökning och hävda att den handlar om ”siffertrixande”.

– LO vill lyfta frågan om inkomstskillnader men missar i vanlig ordning målet. Sverige tillhör de länder som har lägst inkomstskillnader. Den ökning vi kunnat skönja på senare år förklaras i huvudsak av att utrikes födda inte får jobb och att den gruppen ökat. Om LO verkligen vill göra något åt inkomstskillnader är det här de borde fokusera,s äger Peter Isling, presschef på Svenskt Näringsliv.

Han fortsätter:

– Tyvärr är LO själva en del av problemet, deras lönepolitik stänger utrikes födda ute från arbetsmarknaden. LO blandar dessutom som vanligt äpplen med päron och gör skeva jämförelser med en mindre grupp högavlönade och en stor grupp löntagare. Bland Svenskt Näringslivs medlemmar är snittlönen för en VD ca 80 000 kronor i månaden.