Valet 2018

”Bekräftar att SD är i händerna på storföretagen”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Avhopparen Jeff Ahl vittnar om att det sprungit riskkapitalister på SD:s partikansli.

Målet: att få partiet att svänga i frågan om vinster i välfärden.

– Det är jätteintressant att höra någon från insidan bekräfta att SD är helt i händerna på storföretagen, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Riksdagsledamoten Jeff Ahl har meddelat att han lämnar Sverigedemokraterna och ansluter sig till nybildade Alternativ för Sverige.

Ahl, nu politisk vilde i riksdagen, sågades omgående av SD-ledningen som kallade honom både konfliktsökande och impulsiv.

Avhopparens beslut grundade sig bland annat i att SD svängt i frågan om vinstuttag i välfärden och sagt att man kommer rösta emot regeringens förslag på begränsningar.

– Vi gick till val på att vi skulle kasta ut riskkapitalisterna, många av dem utländska, ur välfärden. Men sedan har det i stället sprungit runt riskkapitalister i våra korridorer som fått påverka partiets inriktning. Jag köper inte det, sa Jeff Ahl.

”Bekräftar bilden vi hade”

Uttalandet, som SD:s presschef Henrik Vinge kallar för konspiratoriska dumheter, har ändå fått Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att reagera. Han har tidigare vid flera tillfällen anklagat SD och Jimmie Åkesson för att gå näringslivets ärenden i vinstfrågan.

– Det här bekräftar den bild som vi har. Riskkapitalisterna gav SD specialbehandling. De uppvaktade dem, bjöd dem på luncher och fick dem att svänga till att vara för obegränsade vinstuttag i välfärden, säger V-ledaren.

Han fortsätter:

– Jimmie Åkesson lovade inför förra valet att göra något åt vinstjakten i skolan. Nu är de helt i händerna på storföretagen. Det är jätteintressant att höra någon från insidan bekräfta att det är så det gått till.

Jeff Ahl var också kritisk mot att hans parti, enligt honom själv, till viss del lagt sig platt för Moderaterna för att nå inflytande. Det är en bild Sjöstedt delar.

– Man kan se hur de tonar ned kritiken mot Nato, EU och hur man i den ekonomiska politiken är en blåkopia på ren högerpolitik. De attackerar även arbetsrätten på olika områden. En röst på SD är en röst på M och Ulf Kristersson.

Åkesson har slagit ifrån sig

Men samtidigt har SD i dag ett starkt stöd bland LO-väljare, en grupp där Sjöstedt gärna skulle locka fler väljare.

– Det är otroligt hur de lyckas lura i folk att de står på småfolkets sida, samtidigt som de är så nära allierade med svenska storföretag och riskkapitalbolag i välfärden. Det är en bubbla vi måste spräcka före valet, säger Sjöstedt.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har flera gånger slagit ifrån sig anklagelserna om att hans parti varit öppna för lobbying från näringslivet i vinstfrågan och att de gjort en högersväng.

Han har tidigare sagt till Aftonbladet att hans parti till viss del bytt inställning, men att man haft goda skäl att fokusera mer på kvalitet.

– Vi har inte ändrat oss så mycket i hur vi ser på det, utan snarare om hur vi kan komma till rätta med de kvalitetsproblem som finns. Det gör vi inte genom att prata om vem som utför välfärden eller om ett företag gör vinst eller inte, har han sagt till Aftonbladet.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

LÄS VIDARE

Ännu en SD-ledamot lämnar partiet – går till utbrytarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Vinster i välfärden

Jimmie Åkesson

Jonas Sjöstedt

Alternativ för Sverige

Sverigedemokraterna

Riskkapitalbolag