Ulf Kristersson: ”Dan Eliasson är en kapabel person”

KARLSTAD. M-ledaren Ulf Kristersson tycker att det var helt rätt av regeringen att sparka rikspolischefen.

Men han menar också kritiken mot Dan Eliasson, som han själv rekryterade som generaldirektör för Försäkringskassan, blivit för hård.

– Det är en habil och kapabel person som har varit på fel plats., säger Kristersson.

Under tisdagen kom beskedet att den hårt kritiserade Dan Eliasson slutar som rikspolischef. I stället tillträder han inom kort som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Flera Allianspartier har under lång tid krävt att regeringen ska sparka Eliasson, bland annat Moderaterna. När Aftonbladet mötte M-ledaren Ulf Kristersson efter ett öppet möte i Karlstad menade han att det var helt nödvändigt med en ny rikspolischef.

– Det är bra att regeringen fattar det beslutet. Vi har tipsat under ganska lång tid om att de borde fatta det beslutet. Det är en habil och kapabel person som har varit på fel plats. Det har inte fungerat. Ska man vara rikspolischef måste man ha både polisens och allmänhetens förtroende. Det tror jag har saknats, säger Kristersson.

”Man måste få en chans”

Tidigare i dag ifrågasatte en lång rad politiker från Allianspartierna och Sverigedemokraterna om Eliasson var duglig nog att bli generaldirektör för MSB.

– Det framstår som att regeringen använder tillsättningar av generaldirektörer för att lösa att man vill avsätta en rikspolischef. Det tycker jag är anmärkningsvärt. Regeringen får förklara om Dan Eliasson har rätt erfarenhet för att bygga upp det civila försvaret, sa M:s rättspolitiska talesperson Tomas Tobé.

Men Kristersson vill inte gå lika långt som sin partikamrat.

– Man måste få chans att prövas i sitt nya jobb. Sedan förutsätter jag att regeringen tycker att det är genuint lämpligt att det är precis de kvalifikationer han har som krävs. Det kan jag inte bedöma, säger han.

”Inte lämplig för alla uppgifter”

Kristersson, som när han var socialförsäkringsminister utsåg Eliasson till generaldirektör på Försäkringskassan, tycker dock att en del av kritiken nu är för hård.

– Att det inte fungerade i polisledning, det är uppenbart. Sedan tycker jag att det är en kapabel person. Den regering som jag tillhörde rekryterade Dan Eliasson både till Migrationsverket och Försäkringskassan. Det gjorde vi på goda grunder. Men det betyder inte att man är lämplig för alla uppgifter.

Publisert:

LÄS VIDARE