Förre SD-toppens utspel efter Iran-olyckan får massiv kritik

Politiker från höger till vänster uttrycker sorg efter flygolyckan i Iran.

Förre SD-toppen Kent Ekeroth valde att lägga upp en gråtskrattande emoji – och kommentera några av offrens ursprung.

”Osmakligt”, ”vidrig rasism”, ”skäms Kent” är några av reaktionerna.

Kent Ekeroth var tidigare ett toppnamn inom Sverigedemokraterna men fick lämna riksdagen efter att ha blivit petad av ledningen. Han är dock fortfarande aktiv i partiet på lokal nivå.

I går kväll kommenterade han flygolyckan i Iran genom att dela en artikel från Sveriges Radio med rubriken ”Flygkraschen i Iran – unga smålänningar bland dödsoffren”.

”Smålänningar” skrev Ekeroth med två emojis, en gråtskrattande smiley och en apa som håller för ögonen.

I Sveriges Radios artikel framgår det att offren kom till Sverige som ensamkommande och gick på gymnasieskola i Jönköping.

L-toppen: Helt sjukt

Reaktionerna på inlägget har varit kraftiga. ”Osmakligt”, ”vidrigt”, ”skäms Kent” är bara ett litet axplock av kommentarerna.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skriver ”Människor dör i en flygkatastrof, här hemma använder vissa Twitter för att sprida rasism och förakt mot de döda. Normalisera aldrig detta.”

Annika Strandhäll (S), som nyligen slutade som socialförsäkringsminister, skriver ”Svenskar dör i en flygkatastrof och de som kallar sig sverigevänner tar tillfället att sprida rasism och förakta de som dött.”

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson skriver: ”Brukar inte sprida hat. Men det är vad jag betecknar som helt sjukt. Skäms.”

Ekeroths SD-förening tar avstånd

Thorulf Empfevik är gruppledare för SD i Värmdö, där Kent Ekeroth sitter i styrelsen. Han tycker att Ekeroths kommentar är mycket opassande.

– Det här är inget jag står bakom. Jag kan inte styra vad han skriver men jag hade inte uttryckt mig så. Det spelar ingen roll var du är ifrån. En flygolycka är alltid tragisk, säger han.

Även Håkan Johansson, ordförande i SD Värmdö, är starkt kritisk. Han skriver i ett mejl till Aftonbladet: ”Flygkraschen i Iran är oerhört tragisk och våra tankar går till offrens anhöriga. Att på det här sättet plocka billiga politiska poäng på en sådan tragedi är fel och inget som vi står bakom.”

Ekeroth: Dumvänstern spelar dum

Aftonbladet har sökt Kent Ekeroth för en intervju. Han väljer att svara i ett skriftligt uttalande:

”Tweeten kritiserade svensk medias användning av ordet "smålänningar", vilket knappast går att missförstå eftersom det poängterades både i texten jag skrev och i bilden ja la upp. Att dumvänstern på Twitter sen spelar dumma och medvetet försöker missförstå är inget nytt. Säger mer om dem, och er säkerligen, än något annat.”

Flygkraschen i Iran – detta har hänt

  • Ett ukrainskt Boeing 737-plan med 176 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats, Imam Khomeini.
  • Flygplanet hade destination Kiev i Ukraina men hade knappt hunnit lyfta innan det störtade i närheten av staden Parand. Planet skulle ha lyft klockan 5.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme.
  • Tio svenskar finns bland dödsoffren, enligt flygbolaget och Ukrainas utrikesminister. Men det kan handla om fler, enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde.
  • Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om 17 svenskar.
  • Förutom svenskarna fanns bland annat 82 iranska medborgare, 63 kanadensare, fyra afghaner, tre tyskar och tre britter ombord. Enligt Ukrainas säkerhetsråd dödades elva ukrainska medborgare i kraschen, inklusive de nio besättningsmedlemmarna.
  • Flygbolaget Ukraine International Airlines uppger att planet av modell Boeing 737-800 var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.
  • Ukrainas ambassad i Iran uppgav först att kraschen orsakats av ett motorhaveri – och inte på grund av terrorism. Men ambassaden tillbakavisade senare det uttalandet i väntan på besked från undersökningen av de svarta lådorna.
  • Bolaget ställde in alla flyg till Teheran på obestämd tid och ska göra en grundlig utredning av orsaken till kraschen.
  • Vid lunchtid rapporterades att färdskrivarna, de så kallade svarta lådorna, hittats.
  • Flera flygbolag, bland dem Air France, KLM, Lufthansa, Qantas och Japan airlines ställde in sina flygningar över iranskt och irakiskt luftrum.

PODD Flygexperten om Boeingolyckan: Konflikten kan försvåra haveriutredningen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med en flygexpert om olyckan i Iran, och reder ut hur den pågående konflikten kan påverka utredningen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE