Coronapandemin

Kraftigt lyft för S efter coronautbrottet

Ny mätning från Aftonbladet/Demoskop

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

En svårt sargad socialdemokrati har rest sig.

Sedan coronakrisen dragit in över Sverige har stödet för partiet vuxit – med hela 5,3 procentenheter på en månad.

Det visar den nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop.

Under vintern fortsatte stödet för Socialdemokraterna att sjunka, till rekordlåga nivåer. Sverigedemokraterna var största parti, statsminister Stefan Löfven (S) var ifrågasatt och det blåste upp till storm i arbetarrörelsen.

Sedan kom coronakrisen och förändrade allt. Nu handlar hela den politiska debatten om att hindra virusets spridning, stärka sjukvården och mildra de ekonomiska effekterna.

S får ett gott betyg för hur man hanterat krisen hittills. Den nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop visar att väljarna nu strömmar tillbaka. Partiet har nu stöd av 27,9 procent, en ökning med 5,3 procentenheter sedan förra månaden.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna får ett bra betyg av väljarna i Aftonbladet/Demoskops senaste mätning.

”Nu handlar det om nationell samling”

Det är den högsta ökningen för S på 14 år i en mätning av Demoskop.

– Det här är en opinionsförändring i en kristid, nu handlar det om nationell samling med stor uppslutning kring det politiska ledarskapet, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Han berättar att S vinner väljare på bred front, från i stort sett alla andra partier, men mest från Vänsterpartiet. Att landet befinner sig i kris brukar gynna sittande regeringar, men det är inte självklart.

– Än så länge får S klart godkänt från väljarna. Men givetvis kan ju det här svänga snabbt om vi får en ännu mörkare händelseutveckling och det ifrågasätts om regeringen har grepp om läget.

V och SD tappar

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), säger att opinionsmätningar i det här läget är det sista hon bryr sig om.

– Men det är klart att det är viktigt med folklig förankring för de åtgärder som regeringen vidtar.

– Jag tolkar det som att väljarna har stark tilltro till att regeringen agerar rätt och gör allt för att värna människor liv och hälsa i en svår tid. Jag tror också att många ser och uppskattar arbetet för att rädda svenska jobb och företag.

De två partierna som firat störst framgångar sedan valet, V och SD, är de partier som förlorat flest väljare sedan coronautbrottet. V tappar nära tre procentenheter och SD, som får 20,8 procent, är nu långt ifrån platsen som största parti.

SD är nu långt ifrån förstaplatsen.

Peter Santesson menar att många väljare som övergett S för V nu går tillbaka. Han tror att en SD tappar bland annat för är att invandringsfrågan, för första gången på många år, inte är högt upp på agendan. Detsamma gäller lag och ordning.

– Samtidigt är S på hemmaplan när man nu pratar om stora stödpaket och att hantera varsel. Där är förtroendet starkt, säger han.

Tre av ”januaripartierna” går framåt. Det enda sorgebarnet är Liberalerna som tappar till 3,0 procent och skulle åka ur riksdagen om det var val i dag.

Moderaterna och Kristdemokraterna tappar marginellt i mätningen och ligger runt sina valresultat från 2018.

Stefan Löfvens tal till nationen.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Aftonbladet/Demoskop

Demoskop

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Peter Santesson

Lena Rådström Baastad