Omskärelse

Lööf krävde förbud mot manlig omskärelse

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Annie Lööf beklagade att Centerpartiets stämma fattade beslut om att verka för ett förbud mot omskärelse på pojkar.

Tidigare har hon själv motionerat om ett förbud i riksdagen.

– Det är inga andra kroppsstympningar som i dag accepteras, så varför ska stympning av pojkars könsorgan accepteras?, skrev hon bland annat.

Centerpartiets stämma i Karlstad fattade partiet beslut om att man ska verka för att omskärelse av pojkar som inte sker av medicinska skäl ska förbjudas.

Beslutet väckte omgående hård kritik, bland annat från Judiska Centralrådet och Förenade Islamiska Föreningar i Sverige. Om det genomförs går det inte att leva som muslim eller jude i Sverige, menade de.

En enig partistyrelse hade yrkat avslag på motionen, men de fick se sig överkörda av ombuden. Partiledaren Annie Lööf beklagade ombudens beslut och sa att man nu skulle analysera frågan.

– Det här är inget som vi kommer att skriva riksdagsmotioner om, sa hon till TT.

Lööf har tidigare krävt förbud

Men tidigare har Annie Lööf själv drivit på för ett förbud mot manlig omskärelse.

I en motion i riksdagen från 2007/08, då hon fortfarande hette Johansson, krävde hon att lagen om förbud mot könsstympning av kvinnor skulle göras könsneutral så att den även omfattar omskärelse av omyndiga pojkar.

I motionen, som hon skrev till sammans med Staffan Danielsson, argumenterar Lööf på ett likande sätt som de som krävde ett förbud på stämman.

Motionen skrevs i en tid när kvinnlig omskärelse var vida omdiskuterat. Det tycker både Lööf och Danielsson är bra, men samtidigt vill de se samma tuffa regler för pojkar.

”Det finns gränser”

”Manlig omskärelse är visserligen ofta ett mindre ingrepp jämfört med den kvinnliga, men för den skull innebär den inte en mindre kränkning av den personliga integriteten”.

De skriver också:

”Utöver det principiellt mycket tvivelaktiga att efter födseln förändra en människas kropp innebär omskärelse före myndighetsåldern ett allvarligt ingrepp mot barnets integritet eftersom föräldrar oåterkalleligt fattar beslut om sina barns kroppar”.

Lööf och Danielsson diskuterar i motionen också de religiösa aspekterna av ett förbud. De skriver att kulturella och religiös sedvänjor ska bemötas med respekt, men att ”det finns gränser för vad ett modernt samhälle, baserat på mänskliga rättigheter, såsom rätt till sin egen kropp, kan acceptera.”

Annie Lööf säger i en kommentar till Aftonbladet:

– Det stämmer att jag har motionerat om detta för 12 år sedan som ny riksdagsledamot, men jag ändrade uppfattning bara något år efter det, säger hon.

C-ledaren fortsätter:

– Under min tid som partiledare har partistyrelsen förordat avslag på det här förslaget på flera stämmor men denna gång valde stämman, mot partistyrelsens vilja, att fatta det här beslutet. Jag beklagar det. Men nu har partistämman beslutat detta och vi kommer i likhet med alla andra beslut analysera hur vi ska hantera det.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Omskärelse

Annie Lööf

Centerpartiet

Motion