Pekas ut som ny LO-bas: ”Inte aktuellt”

Karl-Petter Thorwaldsson lämnar posten som LO-bas.

Kommunals ordförande Tobias Baudin pekas av flera källor ut som den naturliga efterträdaren – men säger själv att han inte är intresserad.

– Det är inte aktuellt, säger Baudin.

Efter åtta år som LO:s ordförande lämnar Karl-Petter Thorwaldsson på kongressen i sommar posten. Beskedet gav han till valberedningen i förra veckan och till de övriga förbunden på måndagen.

Arbetet med att hitta en efterträdare är redan i gång.

Det blir ett tufft jobb för vem det än blir som tar över. Nyligen stod det klart att samordningen inför avtalsrörelsen spruckit och samtidigt har LO, som har nära band till Socialdemokraterna, fått se Sverigedemokraterna växa sig allt starkare i de fackliga leden.

Inom facket, som lagt stora resurser på att säkra valsegrar hos S, finns också ett stort missnöje med delar av Januariavtalet.

Flera källor i arbetarrörelsen pekar ut Kommunals ordförande Tobias Baudin som den naturliga efterträdaren. Han kandiderade till posten inför kongressen 2012, men Thorwaldsson tog hem striden.

Tobias Baudin pekas av flera källor ut som den naturliga efterträdaren till Karl-Petter Thorwaldsson på posten som LO-ordföranden.
Tobias Baudin pekas av flera källor ut som den naturliga efterträdaren till Karl-Petter Thorwaldsson på posten som LO-ordföranden.

”Inte aktuellt”

I stället blev Baudin vice ordförande, en post han hade till 2016, då han tog över Kommunal, LO:s största förbund.

Tobias Baudin säger i en skriftlig kommentar till Aftonbladet att han inte planerar att kandidera den här gången.

– Det är inte aktuellt.

Han hyllar också Thorwaldssons gärning, även om han vill vänta med ”de stora orden”.

– Han är LO:s ordförande i över sju månader till. Och är det något jag vet om ”Kålle” är det att han kommer att ge järnet in i det sista för att se till att LO tar stor plats i samhällsdebatten. LO kommer sedan att sakna en talare och energispridare av absolut högsta klass, en styrka för svensk arbetarrörelse. Det är sällan någon lyssnar på ett tal av Kålle utan att bli både engagerad och på gott humör, säger Baudin.

Flera källor uppger för Aftonbladet att han kommer att utsättas för övertalningsförsök.

– Det är långt till kongressen i juni, säger en av dem.

En annan person som skulle kunna vara aktuell är Therese Guovelin, som varit LO:s vice ordförande sedan 2016. Tidigare var hon ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Även Elisabeth Brandt Ygeman, andre vice ordförande i Handels, pekas ut som en tänkbar kandidat.

Flera namn nämns

Ett annat namn som nämns är Byggnads ordförande Johan Lindholm, som sägs ha starkt fokus på både välfärden och ordning och reda i migrationspolitiken.

– Han skulle kunna få stöd både i mans- och kvinnodominerade förbund, säger en källa.

Arbetet med att hitta en ny LO-bas leds av valberedningens ordförande Susanna Gideonsson.

– Vi har inlett arbetet, under de senaste månaderna har vi träffat LO:s ledning och pratat med dem utifrån mandatperioden som har varit. Vi har också bokat in träffar med alla förbund, den processen fortsätter som vanligt.

Vad letar ni efter för typ av person?

– Det är för tidigt att säga, vi vill träffa alla förbund först och höra vad de vill ha, sedan gör vi en sammanfattning utifrån det.

Susanna Gideonsson, som är ordförande för Handels, säger att hon själv inte är intresserad av uppdraget.

– Jag har åldern emot mig och är inte den mest mediala personen. Jag tror man behöver en annan profil än den jag har för att vara LO:s ordförande, säger hon.

Planen för valberedningen är att kunna presentera en kandidat några veckor före LO-kongressen som arrangeras i Stockholm 12-15 juni 2020.

Publisert:

LÄS VIDARE