Åkessons drag – så ska han hindra S-attackerna

Sverigedemokraterna tappade rejält i valspurten – efter att ha målats ut som ett kvinnofientligt parti av Socialdemokraterna.

Nu förändrar Jimmie Åkessons parti sin politik på flera områden för att undvika ett liknande scenario framöver.

– Abortfrågan blev väldigt uppmärksammad i valrörelsen, säger SD-ledaren.

Sverigedemokraterna firar just nu stora framgångar i opinionen och ligger stadigt långt över 20 procent i flera mätningar. Det gjorde partiet även i perioder under förra mandatperioden. Men i valspurten 2018 föll man tillbaka.

De 17,5 procent SD landade på blev, trots att man ökade kraftigt från 2014, en besvikelse.

En orsak till tappet, även enligt partiets egna analyser, var att partiet inte var helt redo när man målades ut som ett kvinnofientligt parti av Socialdemokraterna.

En lång rad S-toppar, bland annat dåvarande utrikesminister Margot Wallström, gick till hård attack mot Åkesson och hans parti.

Hårda S-attacker i valrörelsen

Det handlade om att SD, som enda riksdagsparti, ville begränsa aborträtten och hade en annan syn på samvetsfrihet, som innebär att barnmorskor ska få vägra att utföra aborter.

Heléne Fritzon (S).
Heléne Fritzon (S).

S-strategin återanvändes också inför EU-valet i maj.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kan förneka det hur mycket de vill, men i Sverige och i EU driver de en kvinnofientlig politik som begränsar kvinnors frihet och rättigheter, sa toppkandidaten Heléne Fritzon (S).

Inför SD:s landsdagar i november har Jimmie Åkesson och den övriga partiledningen meddelat att man vill förändra sin politik, på just de områden där kritiken kom.

De innebär att ledningen vill få med sig partiet på att slopa kravet på att sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. Dessutom vill man helt sluta driva frågan om samvetsfrihet.

I en intervju med Aftonbladet säger SD-ledaren Jimmie Åkesson att abortfrågan inte diskuterats på hög nivå i partiet på många år, men att det kommit allt fler krav från medlemmar att man ska ändra sig.

– Frågan blev väldigt uppmärksammad i valrörelsen. Men den fanns inte med i några politiska program, inte i några åsiktsdokument. Det har också kommit en strid ström motioner från medlemmar, vilket kan tyda på att det inte finns något stöd i partiet för den linjen. Då är det inte orimligt att vi prövar den, partiet har växt väldigt snabbt och mycket av den politik vi har haft har inte hängt med, säger han.

”Förkrossande stöd”

Åkesson tror också att ledningens linje har stöd.

– Jag upplever att det finns en förkrossande majoritet kring den här nya linjen där vi i allt väsentligt står bakom gällande abortlag.

Var det ett misstag att ni inte gjorde de här förändringarna tidigare?

– Det har inte funnits någon debatt och inte funnits med i åsiktsdokument, det har säkert funnits med för länge sedan i något familje- eller vårdpolitiskt program. Det har drivits i riksdagen genom enskilda motioner. Det är där man har hittat det och pekat på det.

– Men det är naturligt att vi prövar frågan och jag tror den linje vi har valt, det finns ett stöd för den.

Dessutom vill SD-ledningen att samkönade ska kunna prövas för adoption. Det grundar sig i ett beslut på landsdagarna 2017, som har utretts av partistyrelsen.

PODD Så vinner Sverigedemokraterna kampen om nätet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om Sverigedemokraternas framgångar online med journalisten och författaren Jonathan Lundberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE