Ulf Kristersson

Bolund säger nej till Sverigedemokraterna i gängsamtal

Språkröret vänder sig emot bilden av MP som bromskloss i gängsamtalen

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Samtalen om gängvåldet som inleds i morgon har orsakat konflikt – redan innan de startat.

Även Miljöpartiet säger nu nej till att låta Sverigedemokraterna delta.

– Jag tycker det är märkligt att Moderaterna verkar ha gjort det till sin viktigaste fråga att SD till varje pris ska vara med, säger språkröret Per Bolund (MP).

Att MP skulle vara en bromskloss i frågan vänder han sig starkt emot.

När inrikesminister Mikael Damberg (S) bjöd in till samtalen uteslöt han omgående Sverigedemokraternas medverkan. Han menade att SD:s analys kring gängvåldet är för grund och kräver större komplexitet än så.

Detta fick de borgerliga partierna att gå i taket – och kräva att också Jimmie Åkessons parti skulle släppas in.

Men nu backas inrikesministern upp av sin regeringskollega, MP-språkröret Per Bolund.

– Jag tror det är viktigt, för att den här typen av samtal ska leda fram till ett resultat, att det finns en tillit mellan dem som för samtalen, säger han.

Bolund ger exempel från terrorsamtalen där SD inte heller deltog.

– De samtalen ledde fram till konkreta åtgärder i ganska bred samsyn.

”En enda lösning”

Språkröret tycker att det är ”märkligt” att Moderatledaren Ulf Kristersson har gjort ett stort nummer av att SD inte får delta.

– Vi tycker det är bättre att partier som har någorlunda gemensam värdegrund sätter sig ned och försöker hitta lösningar.

Vad är det du menar skulle kunna störas av att SD är med?

– Det är ett problem, tycker jag, med ett parti som hela tiden lyfter fram en enda lösning som svar på alla frågor. Det verkar som att Sverigedemokraterna tycker att minskad invandring är det heliga receptet som kommer att lösa alla samhällsproblem. Vi tror det är betydligt mer mångfacetterade lösningar som behövs.

Ingen bromskloss, enligt Bolund

I sociala medier har Miljöpartiet setts som en förklaring till att SD inte bjuds in. MP har också pekats ut som en tänkbar bromskloss i de kommande samtalen, där flera partier lyfter fram att de vill se hårdare tag för att knäcka brottsligheten.

Det är dock en bild som Bolund vänder sig emot.

– Det är en helt felaktig bild, den är absurd. Vi har visat i praktiken att vi är beredda att göra mycket för att försvåra och stoppa den här typen av kriminell verksamhet, säger han.

Bolund pekar på att MP tillsammans med Socialdemokraterna i regeringen har höjt ett 30-tal olika straff, ökat resurserna till polisen med 25 procent under tiden i regeringen.

– Jag är bekymrad över den bilden och att det är många som anstränger sig för att sprida den, men den är inte sann, på något sätt. 

Vill se handling

Språkröret tycker att samtalen måste leda till konkreta åtgärder. Hur många möten som kommer att krävas mellan partierna menar han är svårt att säga innan man satt sig ned.

– Men vi behöver komma till handling, det är oacceptabelt med den utveckling vi ser i dag med skjutvapenvåld och sprängningar som sker i våra bostadsområden. De kriminella ska inte kunna tro att de bestämmer i samhället utan det är samhället som bestämmer över dem, säger han.

Enligt Bolund krävs både åtgärder här och nu med att lagföra och fängsla brottslingar, men också ett arbete på längre sikt.

– Vi måste också jobba med det förebyggande arbetet, vilket även polisen lyfter fram. Vi måste jobba mot segregationen, för bättre skolor så att unga pojkar går ut med fullständiga betyg och förstärka socialtjänsten.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Beskedet: S bjuder in till samtal – SD nobbas

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Mikael Damberg

Per Bolund

Sverigedemokraterna

Rättspolitik