Nya namn på topp-poster inom Moderaterna

SAMHÄLLE

Nyvalda moderatledaren Ulf Kristersson gör förändringar i M-toppen.

Gunnar Strömmer blir ny partisekreterare. Nya uppdrag får även Elisabeth Svantesson, Tobias Billström, Anders Edholm och Jessica Polfjärd.

– Det är dags att visa väljarna att vi fortfarande är ett parti att lita på vad gäller grundläggande värderingar och att vi inte tappat vår förmåga att regera och ta ansvar, säger nyvalde partisekreteraren Gunnar Strömmer.

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Gunnar Strömmer

Ulf Kristersson gör flera förändrar på topp-positioner i partiet.

Gunnar Strömmer, Elisabeth Svantesson, Tobias Billström, Anders Edholm och Jessica Polfjärd var med på podiet när den nya M-ledaren presenterade förändringarna på en presskonferens på tisdagen.

Nya uppdrag

Elisabeth Svantesson tar över Ulf Kristersson tidigare roll och blir ekonomisk-politisk talesperson.

Jessica Polfjärd lämnar sin roll som gruppledare för Moderaternas riksdagsgrupp och blir arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Tobias Billström, tidigare förste vice talman i riksdagen, tar över som gruppledare i riksdagen. Billström har tidigare varit migrationsminister i Reinfeldts regering.

Gunnar Strömmer blir ny partisekreterare. Han valdes in i Moderaternas partistyrelse 2015, men har en lång bakgrund inom partiet. Han var ordförande i Moderata ungdomsförbundet 1998–2000 men har sedan dess framför allt arbetat som jurist.

Anders Edholm, som tillträdde så sent som under Almedalen i juli, kliver nu ned från sin roll som partisekreterare och blir biträdande partisekreterare.

Vem som tar över Tobias Billströms roll som talman vill Ulf Kristersson inte svara på ännu.

Ulf Kristersson använder orden ”erfarenhet och förnyelse” när han pratar om förändringarna.

– Erfarenhet och förnyelse i kombination, med människor som har rejäl erfarenhet av politik och kan sina saker och även människor som kommer utifrån och tar med sig andra saker och inte bara andats politik hela sitt liv utan även har andats andra saker, säger Kristersson till Aftonbladet.

Ny gruppledare i riksdagen

Billström säger att han blev glad och stolt över att få frågan om att bli gruppledare i riksdagen.

– Det känns väldigt bra. Det var stort när jag fick frågan och glad när Ulf undrade om jag kunde axla arbetet. Jag ser fram emot att leda riksdagsgruppen, säger han till Aftonbladet.

Vad är den största utmaningen?

– Den absolut viktigaste just nu är att få mer av det Ulf pratat om, med ett valvinnande team som vi ser nu genom personbesättningen, men också naturligtvis att kolla på politiska beslut vi utarbetar.

”Nu plockar vi fram det bästa vi har”

Gunnar Strömmer gör comeback i politiken. Han säger själv att han inte haft ett arvoderat uppdrag i politiker på 17 år men nu ser fram emot att komma tillbaka och ser ljust på läget.

– Folk har bestämt sig att nu samlar vi ihop oss. Vi plockar fram det bästa vi har, då tänker jag inte i första hand på individer utan på innehåll och politik, säger Strömmer till Aftonbladet.

Det är knappt ett år kvar till valet, men det ser inte Strömmer som något problem.

– Jag känner faktiskt rätt stor optimism och elva månader är mycket i politiken.

Vad är viktigast just nu?

– Det är dags att visa väljarna att vi fortfarande är ett parti att lita på vad gäller grundläggande värderingar och att vi inte tappat vår förmåga att regera och ta ansvar, säger Gunnar Strömmer.

Ska fightas mot Andersson

Elisabeth Svantesson säger att hon vill debattera med finansminister Magdalena Andersson i sin nya roll som ekonomisk-politisk-talesperson.

– Jag tänker i år ta fighten med Magdalena Andersson som jag tycker drar Sverige väldigt mycket till vänster. På det sättet hoppas jag lyfta förtroendet.

Hur ser du framför dig att debatterna kommer se ut? 

– Jag tror först och främst att väljarna är intresserade av vår poltik men jag tänker också påpeka vad regeringen gör fel. Att man inte använder en fantastisk högkonjunktur och tar tag i de stora frågorna och gör strukturreformer så att fler kommer i arbete och invandrare får jobb snabbare till exempel, säger Elisabeth Svantesson.