Donald Trump – USA:s nye president

Löfven om Trump: Han berömde Sverige

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

TUREHOLM. Stefan Löfven har erbjudit Donald Trump hjälp i det spända läget med Nordkorea.

Det meddelade statsministern under slutfasen av militärövningen Aurora 17.

Löfven berättade samtidigt att USA:s president hyllade Sverige.

– Han berömde Sverige. Det var ett positivt, vänligt möte, säger statsministern.

Stefan Löfven träffade i förra veckan USA:s president Donald Trump på en mottagning i New York. I dag, under militärövningen Aurora 17:s slutskede, kommenterade Löfven mötet. 

– Det var ett positivt, vänligt möte. Ett vänligt mottagande av presidenten.

Berömde Sverige

Han fick möjlighet att prata med Trump och enligt Löfven talade den amerikanska presidenten den här gången väl om Sverige. 

– Han berömde Sverige, han sa att det går väldigt bra för Sverige. Ja, sa jag, "det går väldigt bra för Sverige", vilket det ju gör i ekonomiskt hänseende.

Stefan Löfven och Donald Trump möttes på den mottagning som Trump gav för FN-ländernas stats- och regeringschefer på ett hotell på Manhattan för en dryg vecka sedan.

Hotat totalförstöra Nordkorea

Samtalet ägde rum bara timmar efter att Trump hotat ”totalförstöra” Nordkorea, och Löfven tog upp Nordkoreakrisen med USA:s president.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Stefan Löfven framförde även att Sverige är beredd att hjälpa USA i den spända relationen med Nordkorea. 

– Sedan sade jag också att är det något Sverige kan bidra med, vad det gäller kanaler, forum eller dialog med Nordkorea, så är vi beredda att göra det.

Skadar man Sverige ska det göra ont

Militärövningen Aurora har pågått i två och en halv vecka. Under onsdagen genomfördes en skarpskjutning med artilleripjäser i Tureholm, strax utanför Trosa. Granaterna sköts i iväg över 12 000 meter och landade på ön Askö. Skjutningen markerade slutet på övningen och i morgon börjar de olika förbanden återvända till sina respektive hemorter.

Stefan Löfven höll ett tal till truppen på plats och inledde med att beklaga tågolyckan som inträffade i området i går, tisdag. Han underströk hur viktig militärövningen är för Sveriges militära försvarsförmåga.

– Alla ska veta, att har man någon avsikt att skada eller kränka Sverige, så ska det göra riktigt ont, sa Löfven.

”Andra länder ska inte lägga sig i”

Löfven och Peter Hultqvist, som också deltog, visades runt bland artilleripjäserna och militärerna. Efteråt svarade de på ett fåtal frågor från pressen.

Vad menar du med att det ska göra riktigt ont att skada Sverige?

– Att vi höjer vår försvarsförmåga för att vi ska försvara Sveriges territoriella integritet och att vi ska försvara vårt land, sa Stefan Löfven.

Hur ser du på kritiken att en sådan här övning kan bidra till ökad osäkerhet i området?

– Vi har ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i vår region, inte minst med tanke på det som händer i Ukraina. I det läget måste vi se till att vi höjer vår försvarsförmåga och samtidigt behåller alliansfriheten.

Försvarsminister Peter Hultqvist tyckte det kändes bra att besöka övningen och se engagemanget hos militären. Kritiken om att övningen på något sätt skulle kunna bidra till upptrappning i Östersjöområdet höll han inte med om.

– Det här är en defensiv övning. Har andra länder en synpunkt på att vi, genom den här övningen, eskalerar något, så tycker jag inte att de ska lägga sig i det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Finland-Belgien. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Psykiatern: ”Trump är narcissistisk psykopat”

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Stefan Löfven

Donald Trump

Nordkorea

Aurora 17