Spelet om regeringsmakten

Löfven: Vi har kommit vidare

avAnette Holmqvist, Jonathan Jeppsson

Riksdagen ska få rösta om Stefan Löfven (S) som statsminister – igen.

Själv säger han att Annie Lööf har fört processen framåt under sin sonderingsvecka.

– Jag tycker att de samtal vi har haft har gjort att vi kommit vidare och att vi kommit längre, säger Löfven.

Den 25 september röstade riksdagens ledamöter bort Stefan Löfven som statsminister. Sedan dess leder han en övergångsregering.

På fredagen stod det klart att kammaren snart ska ta ställning till Löfven igen.

Talmannen Andreas Norlén har förhandsaviserat förslaget och kommer att lägga fram det formellt den 3 december. Röstning väntas ske ett par dagar senare.

– Jag kommer att arbeta hårt för att vi ska få till en handlingskraftig regering, säger Stefan Löfven själv.

Han slår fast att han förstår att människor nu börjar bli otåliga och tycka att det är dags att Sverige får en ny regering.

– Jag har förståelse för den frustration som folk känner, att man tycker att det dragit ut på tiden, jag har respekt för det.

”Förhandlar inte genom media”

Därefter säger Stefan Löfven att även han vill se en lösning på processen, som han kallar ”komplex”.

– Självfallet längtar jag också efter att få ta mig an politik, prata reformer och utveckling på riktigt.

Att Ulf Kristersson på fredagen sagt att han är beredd att sockra budet till C och L för att få dem att stödja alliansalternativet, kommenterar Löfven med att han ”inte har för avsikt att förhandla genom media”.

– Sverige har både utmaningar och möjligheter, men jag tänker inte stå här och förhandla, jag tror att de flesta förstår om man tänker efter, att det för inte utvecklingen framåt, via förhandlingar i media, säger han.

Vilka chanser Stefan Löfven faktiskt har att bli accepterad av riksdagen ville han själv inte sia om. Men han menade att han ser att det nu finns ”delvis andra förutsättningar” för att komma framåt än tidigare, vilket också är förklaringen till att han sagt ja till talmannens förslag om att låta riksdagen rösta om honom.

Lööfs sondering betydelsefull

Enligt Stefan Löfven har den sondering som Annie Lööf (C) gjort under den gångna veckan haft stor betydelse. Det var också vad Aftonbladets källor menade inför dagens talmansbesked.

– Både att alternativ har avförts, och att man under en vecka får mer utrymme att diskutera politik, så ökar det möjligheterna att hitta lösningar. Man kan vara öppen med varandra, det är den sortens samtal som kan föra det framåt, säger Löfven.

Att man hunnit diskutera politik och vrida och vända på frågor har haft stor betydelse, menar han.

”Fanns inget utrymme för politik”

Vad är skillnaden i det hon gjorde jämfört med vad du och Kristersson gjorde?

– När jag hade mitt sonderingsuppdrag fanns det inget utrymme att diskutera politik, det var ett tydligt besked. Men nu finns det det, så jag tycker den här veckan var bra.

Stefan Löfven menar att han nu vill föra in samtalen i en ny och mer konkret riktning.

– Jag vill föra in det i en sådan fas att vi kan få en lösning på regeringsfrågan. Vi är inte i en sådan fas nu, men jag vill naturligtvis att vi ska komma dit.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

1 av 9 | Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET
ARTIKELN HANDLAR OM