MP:s valplan: Fokusera på extrema torkan

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. Torkan runt om i Sverige blir en central del av Miljöpartiets valkampanj.

Målet med en ny kampanj är att klimat- och miljöfrågorna ska ta stor plats inför valet.

– Den torka som har drabbat Sverige, Skandinavien och stora delar av norra halvklotet just nu är helt extrem, säger språkröret Isabella Lövin (MP).

Söndagen är den sista dagen på årets Almedalsvecka och sist ut på scen är Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, som också är klimatminister i regeringen.

I samband med talet drar de gröna, som ligger lågt i opinionsmätningarna, i gång en kampanj inför valet den 9 september.

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
Språkröret Isabella Lövin (MP).

Temat är den torka som drabbat Sverige under våren och sommaren och Lövin kommer även att ta upp frågan i sitt tal.

– Vi gör det för att göra det verkligt för människor vad klimatförändringarna kommer att betyda. Den torka som har drabbat Sverige och Skandinavien och stora delar av norra halvklotet just nu är helt extrem, säger hon.

– Även om man inte kan säga bestämt att varje enskild väderhändelse har med klimatförändringarna att göra vet vi att vi kommer att få ett varmare klimat.

Kampanj kring torkan

Partiet har bett allmänheten skicka in bilder från olika delar av Sverige – där torkan har varit synlig. Kampanjens udd är riktat mot Allianspartierna och Sverigedemokraterna – som man menar inte tar frågan på allvar.

Isabella Lövin säger att torkan bara är ett exempel på vad som kommer att hända om inte klimatomställningen genomförs på allvar.

– Det kommer att drabba det svenska jordbruket, vår matsäkerhet och livsmedelsproduktion. Därför behöver vi en ambitiös klimatpolitik och det är det som valet i höst ska handla om. Om vi ska fortsätta driva en omställning utav Sverige, fortsätta att driva på och vara internationella förebilder och satsa på klimatet.

”Den framtid vi riskerar att få”

MP-språkröret säger att hon träffat många som känt obehag inför årets varma och torra väder och hon delar oron.

– Det här är den framtid som vi riskerar att få om vi inte ställer om. Och vi ser ju effekterna redan i dag med allt våldsammare orkaner, översvämningar och skyfall världen runt. Det här är allvar och det påverkar oss i vår vardag. Det vill vi visa med vår kampanj.

Vad säger du till dem som känner att frågan är så stor, att det inte spelar någon roll vad de själva gör?

– Jag förstår att man kan känna maktlöshet. Just därför behöver vi en regering som stiftar lagar och ser till att vi får en omställning. Varje enskild människa klarar inte att göra klimatomställningarna själv. Vi måste se till att ha skarpa lagar och styrmedel som gör att industrin ställer om, att vi får möjlighet att få laddinfrastruktur för elbilar och höghastighetståg som ersätter flyget.

Publicerad:

LÄS VIDARE