Stockholm Pride 2016

Busch Thor ska gå i Pridetåget– första KD-ledaren någonsin

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

I sommar går Ebba Busch Thor i Pridetåget.

Det är första gången någonsin som en partiledare för Kristdemokraterna deltar.

– Det här är för mig personligen ett viktigt beslut, säger hon.

Den blodiga terrorattacken i Orlando i helgen, där 49 människor mördades på gayklubben Pulse, togs upp av flera partiledare under dagens debatt i riksdagen. KD-ledaren Ebba Busch Thor deltog inte i debatten då hon saknar riksdagsplats.

Men när hon mötte pressen utanför kammaren gav hon sin syn på dådet.

– Det är fruktansvärt att vi återigen har nåtts av nyheten om ett terrordåd. Nu har det gått några dagar och det är uppenbart att vi lever i en tid då grundläggande värden som frihet, alla människors lika värde och jämställdhet utmanas. Då tror jag att alla människor måste göra sitt, oavsett vem man är, för att stå upp för de här värdena, säger hon.

Ska delta i Pride för första gången

KD-ledaren meddelade också att hon kommer att gå i sommarens Pridetåg, där rättigheterna för HBTQ-personer manifesteras. Det är första gången någonsin som en partiledare för KD väljer att delta. Frågan har diskuterats under flera år och är omstridd i partiet. Varken Göran Hägglund eller Alf Svensson har deltagit i Pridetåg.

– Jag gör det för att stå upp för frihet, alla människors lika värde och för att alla ska kunna se att det finns en möjlighet att bygga ett gott liv här i vårt land. Har man någon gång suttit ned med en människa som berättat att man blivit utsatt för hån, trakasserier eller blivit förskjuten från sin familj, då vet man hur otroligt viktigt det här är.

Men varför har du och dina företrädare inte gått med tidigare, har det inte varit lika viktigt att stå upp för de här värdena då?

– Jo, det har det varit men olika partiledare har fattat olika beslut och det här är för mig personligen ett viktigt beslut. Jag öppnade för det redan förra året, men då var jag föräldraledig. I år är jag glad för möjligheten att få delta och visa tydligt att människovärdet är absolut. Det måste gälla överallt för alla.

Även Löfven deltar

Stefan Löfven, som även han ska gå med i Pridetåget, välkomnade att en KD-ledare för första gången kommer att delta.

– Jag uppskattar det mycket och jag hoppas att alla goda krafter i Sverige på olika sätt deltar i Prideveckan.

Också Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sade att SD kan överväga att gå i tåget. Han sade att SD hittills varit utestängda och heller inte velat delta på grund av det han kallar obscena inslag, nakenhet och allmän sexualisering. Det förtar det viktiga budskapet, menade han.

– Kan man garantera att de obscena delarna försvinner, kan vi också överväga att delta i Pride, säger han till TT.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm Pride 2016

Kristdemokraterna

Pride

Ebba Busch