Tobé (M): Nilsson får sluta som kommunikationschef

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Per Nilsson tvingas sluta som kommunikationschef för Moderaterna, men kvarstår som ansvarig för partiets analysenhet.

Dessutom får ytterligare en person sparken och tre personer varnas efter "hora”-skandalen.

– Moderaterna ska vara ett parti som aldrig någonsin accepterar den här typen av kränkningar av andra människor, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

Ett dygn efter att "hora"-skandalen briserade inom Moderaterna mötte partisekreteraren Tomas Tobé återigen media. I går slog han fast att M-tjänstemannen Delmon Haffos uttalande var "helt oacceptabelt" och att medarbetaren därför tvingades sluta med omedelbar verkan.

Nu stod han med ett nytt besked: Per Nilsson, chef för M:s kommunikationsavdelning, får sluta i sin roll. Däremot får han jobba kvar inom M men enbart med frågor som rör opinionsanalys. Där kvarstår han som chef men utan personal under sig.

– Vi är helt överens om att Moderaternas digitala opinionsbildning behöver en nystart. Per Nilsson har också till viss del brustit i sitt ledarskap. Han har gjort ett mycket bra jobb när det gäller opinion och analys, därför vill jag att han fortsätter att jobba med de uppgifterna framåt, säger Tomas Tobé.

Fler berörs

Ytterligare en anställd sparkas, liksom Delmon Haffo i går, men vem det handlar om har inte sagts ännu.

– Jag har i dag sagt upp ytterligare en medarbetare, men det har vi gjort i samförstånd. Utöver det har också tre medarbetare fått en arbetsrättslig erinran, säger Tobé.

Han vill inte avslöja om det är de personer som hörs skratta åt "hora-uttalandet" som avses.

– Jag tänker inte gå in exakt på vad som legat bakom, men det är klart att jag har ett ansvar som arbetsgivare att bedöma hur medarbetarna har agerat utifrån den händelse som ägde rum.

– Det finns en medarbetare som fanns med i de ljud som hörs av ett skratt. Men jag vill inte gå in på vem.

Har det funnits en dålig kultur på den här enheten?

– Det är helt uppenbart att i den här enskilda händelsen så skedde flera saker som är fullständigt oacceptabla och det är därför jag nu väljer att agera, säger Tobé.

Varför har det kunnat hända?

– Uppenbarligen är det på det sättet att vi kommit i ett läge nu där en person har uttryckt sig på det här sättet. Jag hade velat se mer av civilkurage i det här läget. Men jag kan också nu se till att ta mitt ansvar. Jag vill att Moderaterna ska vara ett parti som aldrig någonsin accepterar den här typen av kränkningar av andra människor.

Ligger fler händelser bakom?

– Nej.

Nilsson: Jag är ytterst ansvarig

Per Nilsson skriver själv om det som hänt på sin Facebook-sida. Han inleder med att slå fast att handlingar får konsekvenser, och skriver:

"Moderaternas digitala kommunikationsarbete behöver en nystart. Jag är mot bakgrund av det inträffade inte rätt person att leda det arbetet.

Det som skedde var oacceptabelt, kränkande och allvarligt. Jag var inte på kontoret när det inträffade, men som ansvarig chef är det jag och ingen annan som är ytterst ansvarig. Svårare än så är det inte."

Han menar också att hans drivkraft är att jobba för en ny regering.

"Sverige behöver en ny regering som kan genomföra alla de reformer som nu behövs. Det är min drivkraft. Jag kommer att arbeta kvar på Moderaterna som opinions- och analyschef och vill i den rollen fortsätta bidra till partiet och opinionsbildningen för ett mer borgerligt Sverige." skriver Per Nilsson.

LÄS VIDARE

Strandhälls kommentar utlösande

Utrensningen inom Moderaterna har sin grund i att Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för "hora". Detta efter hennes skämtsamma kommentar på Facebook, där hon slog fast att "tanken föresvävat henne" gällande att frånta amerikanska män rösträtt, i samband med valet av Donald Trump som ny president.

Hon kommenterade M-påhoppet i går och sa:

– Det är klart att det inte känns bra. Jag är mamma till en 12-årig flicka som flitigt nyttjar sociala medier, vilket många andra barn och tonåringar gör. Jag kan tänka mig att det ställer sig frågan om det är så här vi talar med varandra i politiken.

Missa inga nyheter om politik - följ Aftonbladets samhällsredaktion på Facebook!

Publicerad: