Kallar Annika Strandhäll för "hora"

avAnette Holmqvist, Jonathan Jeppsson, Olof Svensson, Pär Karlsson

1 av 6

Den moderate politikern Delmon Haffo kallar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för "hora" i en webb-tv-sändning.

Filmen plockades snabbt ner, skriver DN.

– Jag är förvånad och jag förväntar mig att Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna tar tag i det här, säger Annika Strandhäll.

Moderaterna har nu gett Delmon Haffo sparken.

Den moderate kanslitjänstemannen och lokalpolitikern Delmon Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för ”hora”. Detta skedde i Moderaternas egen direktsända webb tv-sändning, men filmen plockades snabbt bort från Youtube, skriver DN.

Annika Strandhäll själv kommenterade uppgifterna i riksdagen.

– Det är klart att jag blir bekymrad, för i har sett i Sverige och inte minst i vår omvärld hur debatten blir allt mer vulgariserad och populistisk. Det här är ett väldigt tydligt exempel på det. Jag tycker det är otroligt viktigt att vi politiker, oavsett om man är tjänsteman eller förtroendevald, försöker bidra till en god samtalston och ett bra samtalsklimat, säger hon.

Enligt Strandhäll är det av största vikt att politiker och politiska tjänstemän tar ansvar för hur de uttrycker sig och vilka signaler det sänder.

– Vi är en förebild för många, inte minst barn och unga. Jag är förvånad och jag förväntar mig att Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna tar tag i det här.

Hon säger att det hela känns olustigt.

– Det är klart att det inte känns bra. Jag är mamma till en 12-årig flicka som flitigt nyttjar sociala medier, vilket många andra barn och tonåringar gör. Jag kan tänka mig att det ställer sig frågan om det är så här vi talar med varandra i politiken.

"Helt oacceptabelt"

Delmon Haffo ombads av en medarbetare att ställa sig framför kameran, då kommenterade han det Twitter-bråk som uppstått efter att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på skämt ifrågasatt mäns rösträtt i USA.

– Annika Strandhäll, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra år helvete, din hora!, sa Delmon Haffo i direktsändning.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kommenterar för DN medarbetarens uttalande:

– Det är helt oacceptabelt och det tar jag kraftigt avstånd ifrån, säger hon.

Löfven: AKB måste ta tag i det

Stefan Löfven kommenterar uttalandet så här:

– Det är fruktansvärt allvarligt. Det verkar vara en kultur i partiet som partiledaren måste ta tag i.

– Det är precis det här vi pratar om när vi drar slutsatser från USA-kampanjerna - att vi inte vill ha det så här. Sedan går det några dagar och det visar sig att det mer eller mindre är en etablerad kultur i partiet. Då får faktiskt den högst ansvarige ta tag i det. Det är Anna Kinberg Batra, säger han.

Under en presskonferens senare på torsdagen meddelade Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé att Delmon Haffo fått sparken.

Aftonbladet söker Delmon Haffo och Anna Kinberg Batra för en kommentar.

Texten uppdateras