Ex-chef: Securitas ledning ljuger

avOlof Svensson, Susanna Nygren

SAMHÄLLE

Securitas-ledningen lägger ansvaret på en före detta avdelningschef.

I sitt svar till DO skriver bolaget att han gjorde ett dåligt arbete med att följa upp diskrimineringen.

– Det är lögn. Vi gjorde en omfattande utredning av detta och gick till botten med det, säger den före detta avdelningschefen.

I sitt svar till DO skyller Securitas bland annat på en före detta chef. Han ska ha gjort ett bristfälligt arbete med att följa de möten som hölls med anledning av den påstådda diskrimineringen av anställda. Detta ska vara en av anledningarna till att han fick sluta sin tjänst.

Aftonbladet har talat med den före detta chefen som pekas ut. Han är förvånad och bestört över skrivelsen.

– Det är väldigt lågt. Det är förvånansvärt att Securitas vill försätta sig i en situation med lögner och förtal. Men det är kanske är bekvämt att skylla på någon som inte längre är kvar i företaget, säger han.

– Jag funderar på att gå vidare med detta på juridisk väg. 

Vittnar om rasism

Anledningen till att han slutade hos Securitas ska istället ha varit en omorganisering. Det fanns två avdelningschefer och två avdelningar. Dessa skulle slås ihop och bli en – med endast en chef.

Den före detta avdelningschefen fick ett antal månadslöner i kompensation och gick vidare till ett annat företag – där han arbetar i dag. 

Att det fanns flera anställda som uttalades sig rasistiskt mot kollegor bekräftar avdelningschefen. När de som utsatts för detta påpekade det för ledningen hölls det möten med inblandade parter.

Jargongen har återkommit

– Vi gjorde en grundlig utredning, under ledning av regionchefen Fredrik Ahlqvist, och gick till botten med det. Först hade vi enskilda samtal med de som blivit drabbade och sedan med de som hade sagt de här sakerna.

Vissa erkände och bad om ursäkt.

I efterhand har han hört att den rasistiska jargongen har återkommit med ny kraft på arbetsplatsen.

– Det verkar vara betydligt värre nu. Det var inte på den grova nivån förut. Kanske beror det på att det är ny personal som nyligen har anställts. Det verkar vara de som står för de grova uttalandena.