Statsbudgeten 2017

Liberalerna vill skrota Arbetsförmedlingen

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Lägg ned Arbetsförmedlingen – och skapa en ny myndighet med förändrat uppdrag.

Det föreslår Liberalerna i sin kommande budgetmotion.

– Vi räknar med att det här innebär besparingar i miljardklassen på arbetsmarknadspolitiken i Sverige, säger Mats Persson, ekonomisk talesperson (L).

Liberalerna vill skrota Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form och i stället skapa en ny myndighet med annat fokus än i dag. Förslaget finns i partiets budgetmotion som presenteras inom kort.

– Arbetsförmedlingen är den myndighet som har lägst förtroende bland alla i dag, både bland arbetssökande och arbetsgivare. Människor tycker inte att myndigheten lever upp till sitt namn, säger riksdagsledamoten Mats Persson.

Enligt L har Arbetsförmedlingen i dag fel fokus, som att förmedla jobb till grupper som inte behöver hjälp på arbetsmarknaden.

– Lärare, sjuksköterskor och ingenjörer är grupper som klarar sig och har en stark arbetsmarknad, de behöver inte offentligt stöd, säger Persson.

Ska fokusera på utsatta grupper

I stället för Arbetsförmedlingen vill Liberalerna ha en ny myndighet som riktar in sig på grupper som har det särskilt svårt på arbetsmarknaden, men som också organiserar de arbetsmarknadspolitiska programmen, lönestöden och den offentliga delen av arbetslöshetsförsäkringen.

Att det i praktiken skulle innebära att man bara byter namn på en kritiserad myndighet vill Liberalerna inte kännas vid.

– Nej, inte alls. Vi vill ha en myndighet som på ett helt annat sätt fokuserar på dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Det betyder också att de arbetsmarknadsutbildningar som staten bedriver i dag skulle flytta över till till exempel yrkeshögskolan. Den typen av insatser är mycket bättre för att få människor i jobb, säger Mats Persson.

Enligt Fredrik Malm, Liberalernas talesperson i jobbfrågor, skulle partiets förslag öka möjligheterna för särskilt utsatta grupper.

– Den nya myndigheten ska prioritera personer långt ifrån arbetsmarknaden. Det handlar om nyanlända, unga och personer med funktionshinder som med förändringen får en högre prioritet och en större chans att komma in på arbetsmarknaden, säger han.

Räknar med miljardbesparing

Enligt Mats Persson och Fredrik Malm finns mycket pengar att spara på att skrota Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form.

– Vi räknar med att det här innebär besparingar i miljardklassen på arbetsmarknadspolitiken i Sverige, säger Persson.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Statsbudgeten 2017

Arbetsförmedlingen

Liberalerna