Valet 2018

SD går till val på sänkta priser på diesel och bensin

avJosefin Silverberg, Kenan Habul

Sverigedemokraterna har fått kritik för att inte ta klimathotet på allvar.

I partiets valmanifest, som presenteras i dag, lovar partiet att sänka priset på bensin och diesel med 70 öre per liter.

Avskaffandet av pensionärsskatten och möjligheten att hyra fängelseplatser utomlands finns också i manifestet.

– Det finns en helt annan prisbild i andra delar av EU än i Sverige, säger Jimmie Åkesson.

Bensin- och dieselpriset har varit rekordhögt. Nyligen rapporterade nyhetsbyrån TT att kostnaden för en liter 95-oktanig bensin nu ligger på 16,31 kronor litern.

Samtidigt blev en liter diesel tio öre dyrare och kostar 16,11 kronor/litern.

SD går därför till val på att sänka priset på båda drivmedlen med 70 öre litern.

1 av 2 | Foto: Stefan Jerrevång
Jimmie Åkesson, partiledare, och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (i förgrunden) , presenterar Sverigedemokraternas valmaninfest .

Morot till landsbygdsborna och känga till S

Förslaget riktar sig framför allt till väljare utanför städerna.

– Svenska bilister och framför allt de på landsbygden har under de senaste mandatperioderna fått känna av kraftigt ökade kostnader till följd av höjda drivmedelspriser, säger en källa inifrån partiet. 

Utspelet är också en känga till Socialdemokraterna som i förra valrörelsen lovade att inte höja bensinpriset men bröt det löftet när de bildade regering med Miljöpartiet.

Förslaget innebär stopp för framtida prisökningar till följd av skattehöjningar och justeringar i bränslemix.

– Priset vid pump ska sänkas genom att förändra reglerna för reduktionsplikten i kombination med justering av skattesatserna på bensin och diesel.

Reduktionsplikten syftar till att öka användandet av biodrivmedel och infördes av nuvarande regeringen. Den som säljer drivmedel måste sänka utsläppen av växthusgaser med en viss procent – 19,3 procent för diesel och 2,6 procent för bensin – genom att blanda in biodrivmedel i bensin och i diesel.

Lövin: ”Låser in landsbygden i ett fossilberoende”

SD har länge fått kritik för sin syn på klimatförändringar. Partiet står ensamt utanför klimatuppgörelsen där alla andra partier har förbundit sig att minska utsläppen med 85 procent till 2045 jämfört med 1990.

När Jimmie Åkesson i sitt sommartal i början av augusti sa att det är ”värsta sortens populism” att göra politik av sommarens torka lät mothuggen inte vänta på sig.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin kallar förslaget för landsbygdsfientligt.

– Det är en populistisk och farlig politik som SD går ut med nu, en brun omställning. Man tar bort en tredjedel av den gröna omställningen och sänker priset på bensin och diesel, säger Lövin till Aftonbladet.

– Landsbygden har drabbats hårdats av torkan med halverade skördar och djur till nödslakt. Då är det direkt oansvarigt att låsa in landsbygdens befolkning i ett fossilberoende. Det är det som är det riktiga hotet mot en livskraftig landsbygd, att fortsätta vara beroende av importerade fossila bränslen istället för att stötta omställningen till gröna bränslen och biogas, fortsätter Lövin.

SD lär få mer kritik för att partiet vill sänka priset på diesel och bensin.

– De sju partiernas beslut att tvinga in mestadels fulbiodrivmedel i bränslet höjer priset vid pump och minskar skatteintäkterna. Vi justerar ned nivån vad gäller biodrivmedel vilket öppnar upp för lägre priser och fokus på bra inhemska biodrivmedel, säger en SD-källa.

Martin Kinnunen, SD:s talesperson i miljö- och klimatfrågor slår ifrån sig Isabella Lövins kritik. SD vill nu justera ned nivån gällande biodrivmedel.

– Den är substanslös. Miljöpartiet har inte någon politik på det här området som gynnar landsbygden eller de som drabbas av torka. De drabbade behöver pengarna nu. Vi ska bort från fossilberoendet men det här är ett olyckligt stickspår med biodrivmedlet, säger Kinnunen.

Vill hyra fängelseplatser i andra länder

Andra punkter som presenteras i Sverigedemokraternas valmanifest under onsdagen är att pensionärsskatten bör avskaffas helt samtidigt som skatten får låg- och medelinkomsttagare också bör sänkas, menar SD.

– Det ska beskattas lika. Vi jämnar ut utifrån nu rådande skattetryck. Även pensionärerna kommer följa med i varje sänkning av inkomstskatten framöver, säger Jimmie Åkesson.

Gällande rättspolitiken vill SD se över möjligheten att hyra fängelseplatser av andra länder, något som talats om redan tidigare i sommar, detta för att hålla nere kostnader för personer som sitter av långa straff men även för att undvika framtida överbelastning inom kriminalvården till följd av straffskärpningar.

– Vi är beredda att hyra anstaltplatser i andra länder. Det finns en helt annan prisbild i andra delar av EU än i Sverige och det här praktiseras redan av exempelvis Norge, säger Jimmie Åkesson.

Adam Marttinen, partiets rättspolitisk talesperson, öppnar upp för anonyma vittnen.

– Det är en av de viktigaste åtgärderna om vi ska komma åt den organiserade brottsligheten.

”Inför maxgräns för vårdköer”

Den tredje punkten gäller äldreomsorgen och sjukvårdsfrågorna. Dels vill SD korta vårdköerna, med en maxgräns på max 30 dagar, 14 dagar vid allvarlig diagnos.

– Vår målsättning är att ta bort vårdköerna helt och hållet, säger Per Ramhorn, talesperson i sjukvårdsfrågor.

– Vi måste tillförsäkra de äldre goda levnadsvillkor. Därför anser vi att det är dags att införa en äldreomsorgslag som ger de äldre rättigheter som anses självklara för andra i samhället, säger Ramhorn.

ARTIKELN HANDLAR OM