Brandattackerna

Löfven till bilbrännarna: Vad fan håller ni på med?

Elisabeth Svantesson (M): ”Någonting som Stefan Löfven måste ta ansvar för”

Av: 

Anette Holmqvist

Amanda Skagerström Lindau

Kenan Habul

SAMHÄLLE

En mycket upprörd Stefan Löfven gick till hårt angrepp mot dem som bränner bilar, när han frågades ut i radion.

Han vände sig direkt till dem som förstör, och sa:

– Jag blir förbannad – på riktigt! Min fråga till de här är, vad fan håller ni på med?

Mindre än en månad återstår till valet den 9 september. Under den närmaste tiden sker en rad utfrågningar och debatter där partiledarna deltar.

Hittills har V-ledaren Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven frågats ut av Daniel Alling och Monica Saarinen i Sveriges Radio P1.

Vände sig direkt till bilrännarna

I inledningen av tisdagens program fick Löfven frågor om de dagsaktuella bilbränderna i bland annat Göteborgsområdet, där cirka 80 bilar har brunnit.

Han var mycket upprörd och vände sig direkt till dem som bränner bilar.

Han menade att de förstör för sig själva, sina föräldrar, sina grannar och sina bostadsområden.

– Samhället kommer alltid agera hårt mot det här. Vi har höjt straffen rejält för grov skadegörelse och vi kommer också i höst att lägga en proposition om attacker mot blåljuspersonal, som kan följa i spåren av detta, sa han i Ekots utfrågning.

– De här måste förstå att vi ska lägga ännu mer resurser på att motverka detta.

Svartklätt gäng tänder eld på flertal bilar vid Frölunda Torg.

”Som en militär operation”

På frågan om vilket ansvar Stefan Löfven som regeringschef har svarade statsministern:

– Det finns inget samhälle som kan säga, vi kommer aldrig ha någon typ av brottslighet över huvud taget. Vad vi har gjort är att vi har tillfört polisen mer resurser än vad de krävde. Och vi måste vara hårda mot brottsligheten här och nu. De ska se att samhället alltid är starkare.

– Sedan vill jag nu höra vad det här är för något. Det verkar väldigt koordinerat, ser nästan ut som en militär operation, 80 bilar.

Finns inget som ursäktar

Stefan Löfven fortsatte med att konstatera att regeringen kommer att göra det som krävs för att ta i med hårdhandskarna mot brottsligheten.

Därefter framhöll han att det också handlar om att minska klyftorna i samhället på lång sikt, bland annat att knäcka långtidsarbetslösheten och stärka skolorna.

– Men, tillade han, mitt budskap till de här är att det finns ingen besvikelse, frustration, orättvisa som motiverar att man går och tänder på andras bilar.

Även finansminister Magdalena Andersson (S) betonar vikten av skärpta straff och fler poliser för att stävja brottsutvecklingen. Men hon menar också att det behövs fler satsningar på unga.

– Om det är så att ungdomar inte ser en riktig framtid framför sig där man kan ha ett jobb man kan leva på, köpa en lägenhet och leva ett bra liv, då finns det naturligtvis en väldig frustration och det kan ju ge resultat att man gör väldigt dumma saker, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Men det innebör inte att detta är acceptabelt. Även om det kan finnas förklaringar till att man agerar på det här sättet är det ett oacceptabelt beteende och det ska straffas.

”Stefan Löfven måste ta ansvar”

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson och tidigare arbetsmarknadsminister i alliansregeringen, menar att regeringens satsningar inte räcker.

– Det är inte regeringens fel att det brinner bilar. Men regeringen har ett stort ansvar att bryta den utvecklingen. Om man ser hur man har satsat så har man satsat ungefär dubbelt så mycket på byggsubventioner som på polisen, och det är någonting som Stefan Löfven måste ta ansvar för, säger hon till Aftonbladet.

Hon menar att det krävs krafttag mot gängkriminalitet och att regeringens straffskärpningar inte räcker. Utöver hårdare straff vill moderaterna också att mer resurser ska satsas på polisen och polisutbildningen.

– Det här är på allvar nu, poliser slutar för att de inte vill vara kvar i yrket, det har regeringen ansvar för.

Stefan Löfven menar att klyftor i samhället är en bidragande orsak till den här utvecklingen. Vad tänker du om det?

– Han har ju haft ansvaret i fyra år och borde ha minskat de klyftorna. Jag ser att en politik där även de personer som bor i områden som är utsatta kommer i arbete är otroligt viktig. Att se till att man lär sig svenska språket, se till att man söker arbete. Klyftorna kan minskas men nu har de vuxit under Löfvens ledning.

”Förfärliga scener”

Också Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har uttalat sig om bränderna, som han menar att regeringen bär ansvar för.

– Deras slapphänthet ligger bakom det här. Vill man ha förändring på riktigt kan man rösta på mig, säger han till Aftonbladets reporter.

Flera partiledare har uttalat sig på sociala medier om det inträffade.

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver på sin Facebooksida att det är "förfärliga scener som utspelas i Göteborg". ”Det här är inga ”protester”, det är sabotage. I praktiken har Sverige tolererat detta alldeles för länge. Nu måste det helt enkelt få ett slut”, skriver han vidare.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin skriver på Twitter att det bilbränderna inte är acceptabla och att ”Kriminaliteten måste möta hårt motstånd av hela vårt samhälle. Polisen misstänker koordinering mellan attacker på många platser igår. Avskyvärt”.

Twitter skriver också Centerpartiets partiledare Annie Lööf att nattens dåd är ”avskyvärda”. ”Rättsstaten måste markera med kraft och ges resurser när kriminella gäng tar över i vissa förorter”, skriver hon i inlägget.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Brandattackerna

LÄS VIDARE

Svartklädda personer tände eld på bilar i Göteborg

ÄMNEN I ARTIKELN

Brandattackerna

Stefan Löfven

Valet i Sverige

Göteborg

Frölunda

Hjällbo

Trollhättan