Riskerar polisanmälas efter privata resorna

avAnders Johansson, Mattias Sandberg, Richard Aschberg

Riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD) uppger att hon så sent som i somras körde 62 mil privat med riksdagens hyrbil – för att hälsa på vänner och gå på studentkalas.

Nu riskerar KD-toppen att polisanmälas för att upprepade gånger ha låtit riksdagen betala hyrbilar för hennes privatresor.

– Vi måste sätta oss ner och överväga vilka åtgärder vi kommer att vidta, säger Anders Norin, chef för riksdagens ledamotsservice.

Aftonbladet har tidigare avslöjat hur KD-ledamoten Penilla Gunther, 54, har hyrt bil för över 200 000 kronor via riksdagen – och åkt på flera privata resor.

Gunther har också medgett att hon har gjort fel när hon låtit skattebetalarna stå för de privata kostnaderna.

Efter intervjun med Aftonbladet har Gunther kontaktat riksdagens ledamotsservice med en rad frågor. Men utan att ta upp alla de fall, där hon för Aftonbladet har erkänt att hon använt hyrbilarna till privatresor.

1 av 4 | Foto: ANDERS DEROS
Penilla Gunther (KD) har åkt hyrbil för över 200 000 kronor – mest av alla riksdagsledamöter.

Däremot tar Gunther upp hur hon vid två olika tillfällen har besökt sina vänner i Eskilstuna med riksdagens hyrbil – totalt körsträckor på 88 mil.

Men hon vill inte betala någon del av själva hyrbilskostnaden för dessa resor, utan bara bränslet och skriver:

"Önskar få betala för den ökade drivmedelskostnaden som dessa resor orsakat".

”Så roligt”

I sina reseräkningar har Gunther i dessa fall, liksom vid andra privatresor, tagit upp det hela som tjänsteresor.

Om besöket med hyrbilen hos vännerna i Eskilstuna skrev hon på Facebook den 16 juni i år att hon var gäst under studentfirande:

”Så roligt att få vara med, stort tack för god mat & få prova att dansa”.

Riksdagsförvaltningens ledamotsservice överväger nu hur Gunthers ärende ska handläggas.

Kan polisanmälas

Dels kan det bli en fråga för Skatteverket och förmånsbeskattning, dels för riksdagen om det ska göras en polisanmälan eller vidtas några andra åtgärder.

– Vi får i lugn och ro sätta oss ner och överväga vilka åtgärder vi kommer att vidta, säger Anders Norin, chef på riksdagsförvaltningens ledamotsservice.

Enligt Skatteverkets regler ska en ledamot som använder hyrbilar privat mer än tio gånger per år eller har kört mer än 1 000 kilometer totalt beskattas för förmånen att nyttja bilen privat.

Detta har inte Gunther gjort.

Aftonbladet har tidigare pratat med Penilla Gunther och har nu sökt henne för ytterligare kommentarer.

ARTIKELN HANDLAR OM