Löfven: Jag har inte nämnt arbetsrätten med ett enda ord

avAnette Holmqvist, Olof Svensson

Stefan Löfven svarar nu på oron från LO vid ett eventuellt närmande till Centerparitet.

– För alla som ingår i en förhandling blir det så att alla inte får som man vill, säger han.

Jonas Sjöstedt (V) räknar med inflytande – och kallar det ”orimligt” att C och L tar avstånd från hans parti.

På pressträffen i samband med talmannens samtal med partiledarna resonerade Stefan Löfven (S) om de stötestenar som finns kring ett samarbete med C och L.

– Jag tror definitivt att det finns sådana lösningar, att både tillgodose svenska näringslivets behov av att hantera upp- och nedgångar med behov hos den enskilda individen att känna sig trygg på arbetsmarknaden, sa Löfven.

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Statsminister Stefan Löfven under dagens möte med EU-nämnden.

Tolkades som öppning om arbetsrätten

Detta tolkades omedelbart som en öppning från Stefan Löfven i frågan om arbetsrätten, där bland annat C driver på för större flexibilitet för arbetsgivarna.

Frågan har upprört många i de fackliga leden. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har bland annat konstaterat att det är en fråga för arbetsmarknadens parter, inte politikerna.

I dag kommenterade Löfven frågan på nytt.

– Jag har precis fått ett sonderingsuppdrag av talmannen så vi är inte ens inne i förhandlingar. Men en sak kan jag säga, jag har inte nämnt arbetsrätten med ett enda ord, säger han.

– Men det blir så, för alla som ingår i en förhandling, att alla inte kommer att få precis som man vill, för då blir det ingen uppgörelse.

”Har min tydliga uppfattning”

Löfven menar dock att hans tidigare ord inte alls ska ses som att det är just arbetsrätten det ska kompromissas om.

– Jag har min tydliga uppfattning, vi har möjlighet att ha bra villkor för löntagarna, det är den svenska modellen som bidrar till ekonomins utveckling, och att det går att kombinera med det näringslivet faktiskt behöver för att hantera upp- och nedgångar i produktion av varor och tjänster.

God ton i förhandlingar

Stefan Löfven framhåller att samtalen vid de möten som varit med andra partiledare i går har skett i en god ton. I övrigt vill han inte kommentera regeringsbildningen.

En av partiledarna han träffat är Jonas Sjöstedt (V).

– Det var ett bra samtal och vi är beredda på att hitta en lösning som gör Stefan Löfven är statsminister, säger han. 

Enligt Sjöstedt har Centerpartiet och Liberalerna nu en avgörande roll. Ska Löfven kunna bilda en stark regering måste partierna sluta något slags samarbete. 

Sjöstedt: Vi har en nyckelroll

Men i ett sådant samarbete har också V en nyckelroll, enligt Sjöstedt. Vänsterpartiet tänker inte släppa fram Löfven som statsminister utan att få politiskt inflytande. 

– Ska vi ha en regering som bygger på våra mandat så ska vi ha inflytande, säger han. 

Att C och L tydligt tar avstånd från V kallar han orimligt. 

– Annie Lööf och jag har turnerat landet runt Det blir löjligt när man säger att vi kan inte prata med varandra, sa han efter ett möte i EU-nämnden på onsdagen. 

Vid lunchtid åker Stefan Löfven till Bryssel för EU-toppmöte. På dagordningen står bland annat Brexit, migration och klimat.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!