Spelet om regeringsmakten

Hårda M-kritiken mot C och L: ”Januariblåsningen”

”Nu sitter Vänsterpartiet på vetoknappen”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Centerpartiet och Liberalerna har gjort Stefan Löfven till den stora vinnaren – och av allt att döma har man blivit blåsta.

Det slår Moderatledningen fast i ett hårt uttalande.

– De har sagt att de vill hålla borta Vänsterpartiet borta från allt inflytande, nu sitter det partiet på vetoknappen, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M).

Det var mycket hårda ord när Moderaterna i dag höll presskonferens där de kommenterade den uppgörelse som slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Partisekreteraren Gunnar Strömmer och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson slog fast att C och L, om Löfven röstas fram, blir stödpartier och inget annat till en ny rödgrön regering.

Elisabeth Svantesson (M).

”Nu sitter V på vetoknappen”

Enligt Svantesson riskerar uppgörelsen att komma att kallas för ”januariblåsningen”. Hon menar att det redan fanns en majoritet i riksdagen för stora delar av de förslag som C och L målat ut som eftergifter från Stefan Löfven.

– När jag går igenom punkterna ser jag att det redan i dag finns en majoritet för två tredjedelar av de punkterna. Stefan Löfven har fått precis som han ville, han har dragit vinstlotten. Han får fortsätta som statsminister om det här blir fallet, han har också splittrat Alliansen. Den är nu död.

– Många av de reformer som nu genomförs hade genomförts i alla fall. Därför så konstaterar jag att de eftergifter han gjort, priset för dem har varit ganska lågt.

I går slog V-ledaren Jonas Sjöstedt fast att hans parti inte är redo att släppa fram Löfven som statsminister. Statsministeromröstningen har nu skjutits upp till på fredag.

Sjöstedt kräver förhandlingar och eftergifter. Det betyder enligt Svantesson att uppgörelsen, där det slås fast att V inte ska ges inflytande över den politiska inriktningen, är på ett sluttande plan.

– Från början har vissa partier sagt att V ska hållas utanför allt inflytande. Nu är det ju ironiskt nog det är de som sitter på vetoknappen. Det verkar också pågå förhandlingar mellan Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt.

”C och L ville inte diskutera politik”

Strömmer och Svantesson slog också fast att C och L, under julhelgens regeringsförhandlingar, inte var intresserade av att diskutera sakpolitik. Svantesson säger att det är viktigt att påminna om.

– I efterhand framställs det som att vi inte gick med på viss politik. Det förs en sådan diskussion både inom Liberalerna och Centerpartiet. Man vill ge en bild av att de inte fått politiska reformer av oss. Det är rent felaktigt, säger Svantesson.

Visar inte Sjöstedts krav att partier inte kommer att stödja regeringsalternativ utan att få något tillbaka. Och hade inte det varit samma sak med SD i relation till en alliansregering?

– Det finns en grundläggande skillnad politiskt. Mycket av den ekonomiska politiken vi driver står ju SD bakom. Det visade ju de i budgetomröstningen i december. Jonas Sjöstedt förväntas stödja politik han är i opposition mot med marknadshyror och förändrade turordningsregler. Det är skillnad.

Båda Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har motiverat sina partiers beslut med att det var det minst dåliga i ett svårt läge, samt att det håller Sverigedemokraterna borta från inflytande.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Elisabeth Svantesson tog ut ersättning för dubbelt boende

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Elisabeth Svantesson

Moderaterna

Gunnar Strömmer

Centerpartiet

Liberalerna

Jonas Sjöstedt