Nu tar tanten farväl – och reser ut i Europa

Marit Paulsen lämnar politiken efter många år

Nu tar tanten farväl – på riktigt.

Folkpartiets EU-parlamentariker Marit Paulsen, 75, vinkar hejdå till politiken och ger sig ut på bad- och golfturné i Europa.

– Jag har jobbat i 66 år så det är befogat att säga att det är bra nu, säger hon.

I veckan firades Marit Paulsen av med pompa och ståt i Bryssel. Även partiledaren Jan Björklund dök upp på firandet på en pub i närheten av EU-parlamentet.

Efter många år i det politiska rampljuset, med hjärtefrågor som rör jordbruk, livsmedel och djurskydd, säger hon nu farväl. Anledningen är de många sjukdomar som tynger henne.

"I did it!"

Marit Paulsen meddelade redan i april att hon skulle sluta – men först ville hon ro i land den antibiotikalag hon jobbat så länge med. Och nu har den dagen alltså kommit, den formella delen är nu klar.

– Jag har kämpat väldigt hårt för att få ihop den allra sista lagstiftningen, den är ju vanvettigt komplicerad. Så den har tagit all min kapacitet i två år. Det är 39 lagar som ska bli en lag. Det handlar 257 paragrafer och 1300 motförslag. Detta ska gå ihop och bli en absolut majoritet i omröstningen till slut. Men vi har landat, säger hon.

Och tillägger:

– Det går inte att komma i från att jag känner "yes i did it".

Ska resa runt i husvagn

Paulsen har länge varit en av Sveriges populäraste politiker. I senaste valet, där hon kampanjade under parollen "rätt tant för jobbet", fick hon över 100 000 personkryss och placerade sig som topptre bland svenska politiker.

Hon inledde sin politiska karriär som socialdemokrat och var ett av frontnamnen i kampanjen för "Ja till EU" 1994, fyra år senare lämnade hon dock partiet och gick över till FP.

När hon nu slutar och i parlamentet ersätts av Jasenko Selimovic (FP) ser hon fram mot en lugnare tillvaro. Först ska hon åka runt i Europa i familjens husvagn.

– Jag ska bo i husvagnen och ha trevligt, sedan ska vi åka till ställen där det finns simbassäng och golfbanor. Jag ska försöka få den här gamla kroppen att vara lite mjukare och piggare, säger hon.

Vad som händer därnäst, det ska hon fundera på till i februari. För det finns fortfarande så många viktiga frågor att hantera, säger hon. Som flyktingkrisen, klimatet, folkvandringar…

Jasenko Selimovic menar att han inte tänker fylla Paulsens roll på samma sätt som hon gjort.

– Det kan bara hon. Men jag ska på mitt sätt fortsätta hennes arbete men också lägga större vikt vid en del andra frågor. Klimatfrågan kommer att dominera hösten och det kommer jag att koncentrera mig på och där kommer också hanteringen av jordbruksfrågor att vara en viktig del, säger han.

Publisert: