Löfven: ”Ebba Busch Thor väljer oordning och kaos”

Utspelet leder till kraftiga reaktioner från flera partiledare

KD-ledaren Ebba Busch Thor hotar med att fälla regeringen redan nästa höst.

Utspelet leder till kraftiga reaktioner från flera partiledare.

– Busch Thor väljer oordning och kaos i Sveriges riksdag hellre än blocköverskridande samarbete, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Tidigare i dag meddelade KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon vill att Alliansen samlar sig och så fort som möjligt bestämmer när de ska lägga fram en gemensam budget. Hon uteslöt inte att det kan ske redan nästa höst. Om det skulle ske, och SD stödde den, skulle regeringens budget falla och en regeringskris utlösas.

M-ledaren Anna Kinberg Batra poängterade omgående att KD-utspelet inte var samordnat inom Alliansen och att hon inte stod bakom det. Även i de andra Allianspartierna skapar Busch Thors utspel kraftiga reaktioner. FP-ledaren Jan Björklund säger att han är "förvånad".

– Min uppfattning är att Sverige ska få en Alliansregering så snart som möjligt. Men en Alliansregering funkar inte med den riksdag som nu sitter, det måste ske efter ett val. Det sker 2018 eller tidigare. Inför det valet måste Alliansen presentera ett gemensamt program. Men att nu de närmaste veckorna eller månaderna driva fram en inrikespolitisk kris, det är jag inte beredd att göra. Jag är heller inte beredd att hota om att göra det om tolv månader.

Skapar kraftiga reaktioner

Han säger samtidigt att KD-ledarens utspel är oansvarigt.

– Det är inte särskilt ansvarsfullt att gå ut och hota med en inrikespolitisk kris om tolv månader. Risken är att det lägger en lam hand över investeringar och annat när man skapar en sådan politisk osäkerhet. Både jag och andra Alliansledare har sagt att vi inte är beredda att uttala oss på det sättet. Jag blev lite tagen sängen av det här. Men vi får prata om det också.

Beskedet skapar osäkerhet, menar han.

– Dels i parlamentet men samtidigt är hela den svenska ekonomin beroende av stabilitet. Det skapar stor osäkerhet om vi utlöser en kris men att hota om det också. Det är olyckligt.

Anders W Jonsson, vice partiledare i C, är inne på samma spår.

– Frågan om när vi ska lägga fram en budget är alldeles för tidigt väckt. Sedan i fredags har vi ett nytt politisk läge i och med att DÖ föll genom KD:s rikstingbeslut. Jag tror det är viktigt att man sätter sig i lugn och ro och analyserar läger.

Han poängterar att C inte står bakom Busch Thors utspel.

– Det här var definitivt inte något gemensamt Alliansbesked. Det här är inget vi diskuterat.

Löfven: ”Väljer oordning och kaos”

Statsminister Stefan Löfven menar att det råder fullständig oordning inom KD.

– De har inte ordning på någonting. Busch Thor väljer oordning och kaos i Sveriges riksdag hellre än blocköverskridande samarbete och diskussion med pragmatism om hur vi ska ta landet framåt i en ganska besvärlig situation vad gäller flyktingkris och säkerhetspolitiskt läge. Det tyder på en bristande insikt.

Samtidigt hyllar han beskeden från FP och C.

– Jag gläds åt det tydliga beskedet som vi fått från både Folkpartiet och Centern att de inte vill bidra till kaos och oordning, de vill bidra till pragmatism och blocköverskridande samarbete och diskussioner. Det är det jag har pratat om sedan jag blev partiledare för några år sedan.

Han ger även en känga till Anna Kinberg Batra och Moderaterna.

– Jag kan konstatera att FP och C på ett mycket tydligt sätt står upp för att inte göra detta. De står upp för ordning och reda i svensk politik, det hedrar de två. Sedan har vi två partier som dessvärre inte ger något tydligt besked. Men det är upp till dem.

Publisert: