Publicerad:
Uppdaterad:

AKB: ”Det kan inträffa något i Sverige”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Säpo har höjt den svenska terrorhotnivån till den näst högsta.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra menar att ingen nu får vara naiv.

– Vi måste vara medvetna om att det kan inträffa något i Sverige, säger hon.

I dag besökte M-ledaren Anna Kinberg Batra gränskontrollerna vid stationen Lernacken där bilar som anländer från Danmark via Öresundsbron kontrolleras. I samband med besöket kommenterade hon Säkerhetspolisens besked om att den svenska terrorhotnivån höjts från tre till fyra på en femgradig skala.

– Vi ska ta det på allvar. Säpo gör sin bedömning på grunder som de får svara på. Men vi måste vara medvetna om att det kan inträffa något i Sverige och vi kan inte var naiva inför hotet från terrorismen, säger hon.

”Vi måste försvara oss mot terrorism”

Hon menar att just gränskontrollerna spelar en viktig roll.

– Jag har i dag varit och följt polisens arbete här i Malmö med gränskontrollerna som vi har infört. De berättar att de möter väldigt stor förståelse från allmänheten, som säger att det är bra och viktigt att vi har extra koll på vilka som rör sig över våra gränser. Vi måste både kunna försvara öppenheten och samtidigt agera och försvara oss mot terrorismen.

M-ledaren lyfter fram att det nu är viktigt att Säpo och polisen har tillräckligt med resurser för att utföra sitt jobb ordentligt.

– Men de behöver också möjligheter rent rättsligt att kunna göra det dom gör även när terrorister använder nya metoder och medier. Sedan ska Sverige vara beredd att delta internationellt i kampen mot terrorismen. Vi behöver agera både utomlands och här hemma.

”Behöver agera både utomlands och hemma”

Hon poängterar allvaret i frågan.

– Sedan flera år tillbaka har det varit en hotbildsnivå där det ingår att det kan hända något i Sverige. Vi ska vara ett tryggt samhälle men då ingår det också att vi inte får vara naiva inför det hot som terrorismen utgör. Det är vår uppgift som politiska ledare att se till att Sverige kan göra det vi behöver för att både hålla vårt samhälle öppet och tryggt och skydda oss terrorism.

Publicerad:
Publicerad: