Rekorddyr mat på asylboendet – kostar 240 000 per dygn

Bild från ett annat asylboende.
Bild från ett annat asylboende.

På ett asylboende i Älvdalen betalar Migrationsverket 240 000 kronor för maten – per dygn.

Det är nästan fyra gånger mer än vad reglerna säger.

– Behovet av platser var, och är, stort. Då blev det så här, säger Maria Löfgren på Migrationsverket.

Enligt Migrationsverkets egna regler ska maten på asylboende kosta max 150 kronor per dygn och asylsökande.

Men på asylboendet Trängslet i Älvdalen ligger den kostnaden på 572 kronor, skriver Dalarnas Tidningar. Det är alltså 400 kronor över maxgränsen.

– Klart vi också tycker att det är mycket pengar. Bakom detta ligger att det vid Trängslet redan fanns ett företag som hade avtalet för verksamhet i kök och restaurang. Därför blev det så här, säger Maria Löfgren, enhetschef på Migrationsverket till tidningen.

På asylboendet, det största i Dalarna, finns runt 420 boende. Lokalerna är annars en militäranläggning och har kapacitet för 550 boende.

87 miljoner om året

Det är privatägda Fazer som tjänar miljoner på att servera maten på asylboendet. För Migrationsverket kostar matserveringen på Trängslet 240 000 kronor per dygn. På ett år motsvarar det drygt 87 miljoner.

Sedan tidigare har restaurangföretaget ett ramavtal med Försvarsmakten, som normalt har verksamhet i lokalerna.

Det är efter det avtalet som Migrationsverket faktureras, skriver dt.se, och som hindrat Migrationsverket att sluta en uppgörelse med ett lokalt företag. Något man försökte med från början.

– Behovet av platser var, och är, stort. Då blev det så här. Vi är lite av "nödd och tvungna", säger Maria Löfgren och fortsätter:

– Samtidigt är det så att vi fortlöpande försöker hitta andra lösningar för att få ned kostnaden. Vår ambition är naturligtvis att alltid hålla nere skattebetalarnas kostnader.

”Ekonomisk risk”

Från Fazers sida säger man att det är nödvändigt att ta ut så mycket pengar för maten. De tar nämligen en stor ekonomisk risk, enligt företaget själva.

– Det finns ingen garanterad längd på uppdraget. Som det ser ut nu sträcker det sig fram till nyår, vilket gör att vi riskerar att stå med en stor personalstyrka vid uppdragets slut, säger Sofia Liljefors Edlund, kommunikationsdirektör på Fazer, till DT.

Dessutom menar hon att Fazer inte har någon garanti för hur många som äter varje dygn och att de får betalt för varje person som äter.

– Vi kan i praktiken ha 10 eller 400 ätande per dygn men måste planera för att alltid ha personal på plats och ordning på lokalerna, säger hon.

Enda som överstiger maxpriset

DT har tidigare gått igenom matkostnaderna på samtliga asylboenden i Dalarna. De konstaterade då att samtliga andra boenden håller sig till maxgränsen på 150 kronor.

Något Fazer inte vill kommentera.

– Jag vill inte kommentera siffran eller ge mig in i detaljer som rör avtal, säger Sofia Liljefors Edlund till DT.

Publisert: