Ännu en SD-ledamot lämnar partiet – går till utbrytarna

SD:s riksdagsledamot Jeff Ahl, 31, lämnar partiet och ansluter sig till nybildade Alternativ för Sverige.

Han blir den sjätte politiska vilden med bakgrund i SD.

– SD har svikit flera vallöften. Det har sprungit runt riskkapitalister i våra korridorer som fått påverka partiets inriktning. Jag köper inte det, säger han.

I dag meddelar Jeff Ahl, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, att han lämnar partiet med omedelbar verkan och i stället ansluter sig till det nya partiet Alternativ för Sverige. Nyligen meddelade SD-ledamoten Olle Felten, att han gör samma sak.

Ahl, som bor i Norrbotten, säger att hans skäl i grunden handlar om en besvikelse över svikna vallöften och att partiet på många sätt lagt sig platt för Moderaterna.

– Det var inte vad våra väljare röstade på. De vill ha vår politik. Partiet vill så gärna in i stugvärmen. Det finns ledande företrädare som vill försäkra sig om att de ska få en fin post att falla tillbaka på efter sina politiska karriärer. Det var inte därför jag gick med, jag gick med av idealistiska skäl.

Blir sjätte vilden

Ahl menar att SD hamnat snett i flera tunga politiska frågor. Han är kritisk till att partiet inte gjorde vad man kunde för att försöka stoppa värdlandsavtalet med Nato men även att man helt släppt vallöftet på att stoppa vinster i välfärden.

– Vi gick till val på att vi skulle kasta ut riskkapitalisterna, många av dem utländska, ur välfärden. Men sedan har det i stället sprungit runt riskkapitalister i våra korridorer som fått påverka partiets inriktning. Jag köper inte det.

– Om man lovar väljarna något så står man för det. Upplever jag att partiet inte står för det väljarna gav oss mandat för då ser jag ingen anledning att stanna kvar.

Under mandatperioden har flera Norrlandsdistrikt inom SD varit kritiska till att partiet tog ställning mot krav på kollektivavtal i offentlig verksamhet. Det ledde för Ahls del till en öppen konflikt med gruppledaren Mattias Karlsson.

Jeff Ahl är dessutom mycket kritisk till hur partiledningen hanterade frågan kring Kent Ekeroth som nyligen petades från partiets riksdagslista inför valet.

– Han är inte dömd och man har rätt att försvara sig. Däremot sätter man upp folk som är dömda för skattebrott på riksdagslistan. Det finns ingen logik i det. Vi ska inte låta media styra vilka som ska stå på vår riksdagslista.

”Vi har redan påverkat enormt”

I stort sett alla frågor som Ahl är kritisk kring handlar om en sak, att SD-ledningen taktiskt agerat alldeles för mycket för att tillfredställa Moderaterna i hopp om inflytande längre fram.

Men är det inte naturligt att partiledningen agerar på så sätt så att SD kan få inflytande?

– Ska vi få inflytande ska vi få det på riktigt. Vi har redan påverkar enormt bara genom vår existens. Det är bara att se på der förslag som både Socialdemokraterna och Moderaterna lägger.

Jeff Ahl är samtidigt tydlig med att det inte är partiledaren Jimmie Åkesson som är problemet.

– Jag har stor respekt för Åkesson. Han har slitit som en hund för det här partiet. Problemet är inte han. Problemen började när han var sjukskriven 2015, efter det finns en rad andra personer som fått alldeles för mycket inflytande och som har ett alldeles för liberalt förhållningssätt.

”Det kokar i riksdagsgruppen”

Jeff Ahl tror i stället att han kommer trivas bättre i Alternativ för Sverige. Partiet är relativt nybildat och har Gustav Kasselstrand, tidigare SDU-ordförande som uteslöts ur SD, som partiledare.

– De står upp för att det här är vårt land. Det är vårt sätt som gäller, annars är det en enkelbiljett hem som gäller. Man har ett väl genomarbetat politiskt program där både återvandringen och kampen mot det byråkratiska slöseriet sticker ut.

Ahl tror att han inte blir den sista SD-politikern som byter parti.

– Det kokar både i riksdagsgruppen och ute i föreningar.

Ahl, som suttit i riksdagen sedan 2014, blir den sjätte SD-politikern som lämnar partiets riksdagsgrupp. Han stannar kvar i riksdagen som politisk vilde.

Han står inte på SD:s riksdagslista inför höstens val.

”Han är en konfliktsökande person”

SD:s presschef Henrik Vinge säger:

– Jeff Ahl är en konfliktsökande och impulsiv person med vilken det uppstått en del samarbetsproblem under mandatperioden.

Han kallar Ahls kritik för märklig.

– Vi är det enda oppositionsparti som fört en konsekvent oppositionspolitik och tagit varje chans som funnits att fälla regeringen. För att kunna genomföra mer av vår politik behöver vi få ökat inflytande. Det får vi bland annat genom att växa i fler väljargrupper och genom att samarbeta med andra partier.

– Att det skulle "springa runt riskkapitalister" som på något sätt "påverkar" vår politik är konspiratoriska dumheter.

Henrik Vinge slår samtidigt fast att Jeff Ahls övergång till Alternativ för Sverige bara gynnar regeringen.

– Att splittra rösterna till småpartier som inte kommer att få något inflytande gynnar bara Stefan Löfven.

Publisert:

LÄS VIDARE