Andreas Norlén (M) riksdagens nye talman – kallade till sig övriga partier direkt

Val 2018: Alliansens kandidat vann efter sluten omröstning

Andreas Norlén (M) blir riksdagens nye talman.

203 ledamöter röstade på honom – 145 på S-kandidaten Åsa Lindestam. Därmed gick en ledamot från Alliansen eller SD emot partilinjen.

Den nyvalde talmannen kallade genast till sig partiernas gruppledare för att inleda samtal om när statsministeromröstningen ska ske.

Den moderata riksdagsledamoten Andreas Norlén, 45, KU:s ordförande under den gångna mandatperioden, valdes på måndagen till riksdagens nya talman. Han vann över den socialdemokratiska riksdagsledamoten Åsa Lindestam.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

348 ledamöter röstade. 203 på Norlén och 145 på Lindestam, en mer än det rödgröna blockets underlag på 144. Det betyder att en ledamot från Alliansen eller Sverigedemokraterna gick emot partilinjen.

Att enbart 348 ledamöter deltog i omröstningen, trots att riksdagen har 349 ledamöter, uppges bero på att Kristdemokraterna ännu inte har ersatt Caroline Szyber, som nyligen avgick efter Aftonbladets avslöjanden om hennes riksdagskvitton.

Gratulerat Norlén

Eftersom Norlén fick en majoritet blev det inga fler omröstningar.

– Jag har gratulerat Andreas Norlén till valet. Samtidigt tycker jag det är synd att vi inte har lyckats nå blocköverskridande enighet om talmansvalet. Det riskerar att försvaga talmansämbetet, säger Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare, direkt efter att det stod klart att Norlén blivit vald.

Att Norlén skulle bli ny talman var väntat. Alliansen gick i fredags fram med ett gemensamt namn och i lördags meddelade Sverigedemokraterna att de tänkte stödja den kandidaten.

Avgör statsministeromröstning

Andreas Norlén kallade genast till sig gruppledarna från övriga partier. De kommer att ha möte som ska pågå till klockan 14, då riksdagen återsamlas igen.

– Det är två saker som är på dagordningen, dels frågan om ny riksdagsdirektör och dels frågan om tidpunkten för den statsministeromröstning som de fyra borgerliga partiledarna har begärt, säger Anders Ygeman.

Vid mötet ska man bland annat diskutera tidpunkt för när den obligatoriska statsministeromröstningen ska ske. Alliansen har begärt att det genomföras skyndsamt, så att sonderingar för nästa regering ska kunna komma igång på allvar. Därmed kan statsminister Stefan Löfven (S) komma att röstas bort inom kort.

”Hoppas på opartiskhet”

Att Andreas Norlén blev vald, vad kan det få för praktisk betydelse för vem som ska få uppdraget att bilda regering?

– Jag hoppas och tror att det inte ska få någon större praktisk betydelse. Jag hoppas och tror att Andreas Norlén kommer att agera med den opartiskhet som talmansämbetet kräver, säger Ygeman.

Direkt efter valet av talman valdes Åsa Lindestam till riksdagens förste vice talman. Valet gick, till skillnad från det första, mycket snabbt eftersom det inte fanns någon annan kandidat till posten.

När riksdagen återsamlas ska andre- och tredje vice talman väljas. Även dessa val väntas bli en strid.

I andra vice valet har V lanserat en motkandidat, Lotta Johnsson Fornarve, mot SD:s Björn Söder som därmed väntas förlora. Söder kan därmed komma att nomineras till posten som tredje vice talman, mot C:s Kerstin Lundgren. Socialdemokraterna, som har 100 mandat i riksdagen, planerar att rösta på Lundgren.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE