LO-väljarna vänder Löfven ryggen – SD växer kraftigt bland arbetare

LO-väljarna vänder Stefan Löfven och Socialdemokraterna ryggen.

S rasar bland arbetarna – 7,9 procentenheter sedan i november.

Samtidigt vinner Sverigedemokraterna stort i gruppen. I dag skulle 24,9 procent av LO-väljarna rösta på Jimmie Åkessons parti.

I SCB:s stora väljarundersökning i förra veckan stod det klart att Sverigedemokraterna går starkt framåt, att Socialdemokraterna rasar och att Moderaterna står i princip stilla.

I dag publiceras en fördjupad studie som visar bland annat hur väljarna rör sig mellan partierna.

Dagens SCB-undersökning visar bland annat att fler väljare uppger att de tänker rösta på Sverigedemokraterna än som egentligen gillar partiet. I dag säger 14,7 procent att de står närmast SD, vilket är en ökning med 1,1 procentenheter sedan i november förra året.

Det kan jämföras med förra veckans resultat som visade att 18,5 procent av väljarna skulle rösta på Jimmie Åkessons parti om det vore val i dag.

Var femte föredrar annat parti än Åkessons

Det innebär att 3,8 procentenheter av SD:s röstandel består av väljare som egentligen inte sympatiserar mest med partiet – det är cirka var femte väljare.

Ungefär dubbelt så många män som kvinnor finns bland dem som sympatiserar med SD i mätningen. Och betydligt fler lågutbildade än högutbildade liksom inrikesfödda jämfört med utrikesfödda. Samtidigt är nu stödet bland svarande med utländsk bakgrund 11,6 procent, vilket är den högsta siffran i en SCB-mätning och en ökning med 2,2 procentenheter.

Många av de nya SD-sympatisörerna finns bland arbetare. Från november till i dag har arbetarna ökat från 19,7 till 25,3 procent.

LO-väljarna vänder Löfven ryggen

För Socialdemokraterna ser det precis tvärt om ut i väljarkåren. 29,6 procent av väljarna sympatiserar med S men enbart 28,3 procent säger att de skulle rösta på Stefan Löfvens parti i dag.

Bland S-väljarna finns flest kvinnor och äldre, minst dubbelt så många är över 65 år som mellan 18 och 29 år. Dessutom finns fler utrikesfödda bland S-sympatisörer och fler har låg utbildning än eftergymnasial.

Samtidigt står det klart att det är LO-väljarna som nu vänder S ryggen. Från november till i dag har S tappat stöd från 39,0 procent av arbetarna till dagens 29,4 procent. Bland LO-medlemmarna är tappet ännu större, från 46,4 procent i november till 38,5 procent.

För Moderaterna är rörelserna små. I dag säger 23,8 procent att Ulf Kristerssons parti står dem närmast. Samtidigt skulle 22,6 rösta M i dag.

M-väljare gillar SD

Samtidigt visar undersökningen att 15 procent av M-väljarna ser Sverigedemokraterna som näst bästa parti. Bland S-sympatisörer är motsvarande siffra 4,5 procent.

Bland SD-väljarna är det 45,3 procent som tycker att M är näst bäst, medan enbart 11,8 procent föredrar S.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE