340 miljoner ska beslagtas från Allra-topparna – kommer inte åt helikoptern

Kronofogden ska beslagta tillgångar värda 340 miljoner kronor från de misstänkta männen i Allra-härvan.

Men Alexanders Ernstbergers helikopter kommer man inte åt – trots att den ägs av Allra-vd:ns eget bolag.

– Helikoptern tillhör annan än de vi har kvarstad mot, säger Mats Rosenqvist på Kronofogden.

Skandalen kring fondbolaget Allra växer i omfattning.

VD:n Alexander Ernstberger och Olle Marcusson, vd för Allras fondbolag i Luxemburg, är häktade och en person är häktad i sin frånvaro. Under måndagen hölls häktningsförhandlingar gällande ytterligare en person som misstänks i härvan.

340 miljoner kronor

Nu kan Aftonbladet berätta att Kronofogden fått i uppdrag att säkra tillhörigheter till ett värde av 340 miljoner kronor för att täcka det skadestånd de misstänkta männen kan bli dömda att betala.

Men trots att myndigheten samlar ihop värdefulla ägodelar har man inte kunnat komma åt Allra-vd:ns helikopter.

Helikoptern, av en modell som kallas ”Colibri”, ägs av ett bolag som i sin tur ägs av vd:n.

Den har plats för fem personer, inklusive pilot, och kan nå en maxfart på cirka 225 kilometer i timmer.

Helikoptrar av samma modell finns till salu på marknaden för ungefär 10 miljoner kronor.

Alexander Ernstberger har tidigare förnekat att det är hans helikopter, trots att den ägs av hans eget företag ”Whirlybird”.

– Nej, det är inte min privata, den ägs av ett bolag och används i kommersiell verksamhet, till exempel inspektion av kraftledningar eller sightseeing, sa han till Aftonbladet tidigare i år.

Kronofogden får inte ta den

Kronofogdens uppdrag att samla ihop tillhörigheter till ett värde av 340 miljoner kronor kommer av att Pensionsmyndigheten begärt 242 miljoner kronor i skadestånd. Summan är alltså ett resultat av skadeståndskravet och den uppskattade räntan på sex procent på samma belopp.

Trots att helikoptern skulle kunna utgöra en betydande del av värdet får Kronofogden inte lägga beslag på den. Anledningen: Myndigheten kan inte fastställa att det är Alexander Ernstbergers helikopter.

Båt för 7 miljoner

Trots ett liknande upplägg med en motorbåt, en Delta 54, blev beslutet ett annat. Den har Kronofogden tagit hand om och värdet har uppskattats till sju miljoner kronor.

– Man syr ihop alla små detaljer som pekar på att en person köpt eller ägt något och det blir en helhetsbedömning som man tar ett beslut utefter, säger kronokommissarie Mats Rosenqvist på Kronofogdens specialindrivningsteam till Aftonbladet.

Totalt har Kronofogden samlat in fastigheter, bolag och andra värdesaker som kopplas till de misstänkta i Allra-skandalen till ett värde av 75 miljoner kronor. Lejonparten utgörs av att bolaget S2 Invest AB som värderas till cirka 45 miljoner kronor. Annat som samlats in är fastigheter, ytterligare bolag och lösöre.

Alexander Ernstbergers villa, som kallats för den dyraste villan i Sverige, har man inte belagt då den var alltför belånad.

Utöver Kronofogdens beslag av tillhörigheter har åklagaren gjort ett pennigbeslag om 142 miljoner kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE