Kräver svar från Ygeman och Svenska kraftnät

Flera politiska partier kräver en förklaring från Svenska kraftnät och ansvarig minister.

Detta efter Aftonbladets avslöjande om risker med elförsörjningen och anklagelser om mörkläggning.

– Ygeman måste lägga korten på bordet, säger Lars Hjälmered (M), ordförande i riksdagens näringsutskott.

Aftonbladets avslöjande om Svenska kraftnät har fått flera energipolitiska talespersoner att reagera.

Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas ledamöter i riksdagens näringsutskott kräver nu en förklaring från myndigheten och ansvarig minister.

– Det här är så pass allvarliga uppgifter. Det kan vara en potentiell elkris i södra Sverige. Det är skäl nog att Anders Ygeman (S) som ansvarig minister måste komma till riksdagen, säger Lars Hjälmered (M).

Hjälmered reagerar också kraftigt på vad källor med insyn menar är en mörkläggning från myndighetens sida. Uppgifter om hur allvarliga problemen med elförsörjningen kan bli har tagits bort efter att Aftonbladet begärt ut en handling.

Svenska kraftnät måste förklara om uppgifterna om maskning och mörkläggning stämmer, säger Hjälmered.

Lars Hjälmered (M), ordförande i riksdagens näringsutskott.
Lars Hjälmered (M), ordförande i riksdagens näringsutskott.

”Otroligt allvarligt”

Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin delar Hjälmereds uppfattning.

– Det yttersta ansvaret ligger på Ygeman. När man leder myndigheter som undanhåller uppgifter från allmänheten, då är det otroligt allvarligt, säger hon.

Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.
Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

Liberalernas talesperson Arman Teimouri säger att även hans parti kommer att kalla Svenska kraftnät och Anders Ygeman till riksdagen. Näringsutskottet sammanträder i morgon. Om det blir svårt att få ministern att komma före sommaren är han öppen för att sätta in ett extrainsatt möte

– Jag vill att de skyndsamt kommer till utskottet. Det är väldigt oroande och oerhört allvarligt om vi saknar beredskap för att hantera en elkris, säger han.

Även SD:s talesperson Mattias Bäckström Johansson (SD) kräver ett klargörande från Anders Ygeman och Svenska kraftnät.

Anders Ygeman (S).
Anders Ygeman (S).

Risker med elförsörjningen

Avslöjandet om Svenska kraftnät handlar om dokument som beskriver flera risker med svensk elförsörjning. Enligt de dokument som Aftonbladet tagit del av saknas det beredskap för att klara av fel på nätet, vilket kan få konsekvenser framförallt för södra Sverige.

Tidigare generaldirektör för myndigheten, Mikael Odenberg (M), säger till Aftonbladet att Sverige har ett robust elsystem. Han pekar samtidigt på problem med elöverföringen och obalans i systemen.

– Men jag ser inga skäl till att vara alarmistisk.

Aftonbladet har sökt Anders Ygeman för en kommentar. Hans pressekreterare ber att få återkomma eftersom ministern sitter i regeringssammanträde.

Svenska kraftnäts pressavdelning skriver i ett mejl att de återkommer med en eventuell kommentar från generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

 

Publisert:

LÄS VIDARE