Coronapandemin

Regeringen kan stänga alla skolor i Sverige

Ny lag klubbad i dag

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Regeringen kan stänga alla landets skolor från på måndag – om det skulle bli nödvändigt.

I dag klubbades en ny lag som ska gälla för extraordinära händelser i fredstid.

Om skolor stängs måste förskola och fritidshem erbjudas till barn vars föräldrar har samhällsviktiga arbeten och till elever som behöver särskilt stöd.

Som Aftonbladet kunde avslöja tidigare i veckan så blixtförbereder riksdag och regering för att kunna stänga alla skolor – om Folkhälsomyndigheten skulle bedöma det nödvändigt.

I dag debatterades frågan i riksdagens kammare och klockan 16 klubbades den nya lagen. Nu ska regeringen behandla frågan, vilket gör att lagen träder i kraft på lördag.

Lagen innebär också att huvudmännen för skolorna, vare sig det är kommunen eller privata, måste erbjuda förskola till barn till vårdnadshavare som deltar i samhällsviktig verksamhet och för barn och elever som har behov av särskilt stöd.

Riksdag och regering vill vara förberedda om behovet av skolstängning uppstår.
”Vi agerar på Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, säger Gunilla Svantorp.

Folkhälsomyndigheten avgör

Gunilla Svantorp, utbildningsutskottets ordförande (S), är noga med att poängtera att den nya lagen inte innebär att landets förskolor, grundskolor och fritidshem ska stängas från på måndag.

I stället handlar det om att riksdag och regering vill vara förberedda om behovet uppstår.

– Vi agerar på Folkhälsomyndighetens och experternas rekommendationer, säger hon.

Även Roger Haddad, utskottets vice ordförande (L), är inne på samma linje.

– Detta är en åtgärd vi endast vidtar för att ha beredskap för ett exceptionellt läge. 

– Lagen ska endast användas i händelse av att det inte finns några andra alternativ, slår han fast.

Roger Haddad (L).

Barn med särskilda behov

Dessutom betonas alltså att till exempel barnomsorg och skola för barn i behov av särskilt stöd, ska hålla öppet om andra stänger.

– Inte minst är det viktigt för elever med olika typer av särskilda behov, psykiskt eller fysiskt och med omfattande behov, också ska vara garanterade skolverksamhet, säger Haddad.

Den nya lagens främsta syfte är dock inte att ge regeringen möjlighet att stänga landets skolor. Framför allt handlar det om att en skolhuvudman, till exempel en kommun eller en fristående skola, i vissa fall får besluta att tillfälligt stänga en förskola, ett fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet.

Vad tycker du, behöver Sverige stänga alla skolor?

– Nej det tycker jag inte alls. Just nu säger ju Folkhälsomyndigheten väldigt skarpt att nackdelarna överväger. Jag har ingen annan åsikt, säger Gunilla Svantorp.

Alla partier står bakom initiativet från utbildningsutskottet. Sverigedemokraterna driver dock på för att även förskolor och grundskolor ska stängas omgående.

– Det är väldigt viktigt att vi kan visa att vi kan samla oss och faktiskt prata med en röst vid en sådan här händelse, säger Svantorp.

Sedan i går är de flesta gymnasieskolor och högre lärosäten stängda, i stället bedriver skolorna nu hemundervisning online.

Drabbar fattiga familjer

Det gör att många familjer räknar med ökade kostnader, bland annat eftersom det kommer att gå åt mer mat när skolluncher försvinner.

– Det är 186 000 barn i Sverige som lever med låg inkomststandard. Får de ökade kostnader så blir det jättetufft för många, säger Christina Olsson, generalsekreterare för Sveriges Makalösa föräldrar, en organisation för ensamstående mammor och pappor.

Särskilt hårt kan det slå mot föräldrar som lever på försörjningsstöd (socialbidrag) eftersom det är beräknat efter att barnen äter i skolan, menar hon.

En annan effekt som redan visat sig är att landets förskolor blivit hårdare med att alla barn ska vara helt friska, vilket innebär att många föräldrar redan nu märker av ökade kostnader genom att ha sina förskolebarn hemma fler dagar än vanligt. Många barn äter frukost, lunch och mellanmål på förskolan.

Utbildningsminister Anna Ekström och statsminister Stefan Löfven.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Skola & utbildning

Folkhälsomyndigheten