Mejla

Lena Mellin

Klimatet ökar snabbast i betydelse för väljarna

Nästan dubbelt så många tycker det är viktigaste frågan jämfört med förra året

SAMHÄLLE

VISBY. Klimatet är den fråga som ökar snabbast i betydelse bland väljarna.

Nu är det nästan lika viktigt som sjukvården och nästan dubbelt så viktig som för ett år sedan enligt Aftonbladet/Inizio.

I dag är det Centerns dag i Almedalen och i kväll håller Annie Lööf sitt tal. Möjligen kan hon glädja sig åt dagens mätning från Aftonbladet/Inizio som visar att svenska folket tycker att klimatet är en allt viktigare politisk fråga.

Hela åtta procentenheter fler tycker att det är en av de viktigaste politiska frågorna jämfört med den förra mätningen som gjordes i mars. Jämfört med juni förra året är siffran nästan fördubblad. Det är den klart största förändringen i den här mätningen.

Det innebär att miljön och klimatet placerat sig på tredje plats på listan över väljarnas viktigaste frågor. Så högt har den inte legat tidigare, i förra mätningen parkerade sig klimatet på femte plats.

I valet förra året var sjukvården den viktigaste frågan för väljarna i stark konkurrens med lag och ordning.

Dessa båda frågor toppar fortfarande listan, väljarna rankar dem nästan lika högt. Men klimatet och miljön nosar dem nu i hälarna.

Det man möjligen kan reflektera över är varför intresset inte vaknat tidigare. För ett år sedan upplevde Sverige den hetaste och torraste sommaren på mannaminne.

Skogsbränderna var så många och omfattande att den svenska räddningstjänsten inte hade möjlighet att bekämpa dem. Förstärkning från andra EU-länder var tvungen att kallas in.

Då hände det inte mycket i svenska folkets uppfattning om vikten av klimathotet. Verkan tycks ha kommit först nu, med fördröjning.

Möjligen kan det bero på att vi i det längsta inte vill tro att planeten mår illa på grund av oss människor. Eller på nya larmrapporter som att en miljon av totalt åtta miljoner håller på att dö ut. Eller att havsnivån kan höjas med sju meter när polarisarna fortsätter smälta.

Klart är i alla händelser att väljarna tycker att klimatet är en betydligt viktigare fråga ny än tidigare i år, 20 procent, och för ett år sedan. Då tyckte bara 15 procent tyckte att klimatet och miljon var en av de viktigaste politiska frågorna.

Aftonbladet/Inizio

Politikens viktigaste frågor

Lag och ordning 32 procent - 1 %

Sjukvård 30 procent - 2 %

Klimat och miljö 28 procent + 8 %

Flyktingar och invandring 27 procent + 3 %

Skola och utbildning 25 procent + 1 %

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 332 personer över 16 år intervjuades via webben mellan 8 och 20 juni.
Frågan som ställdes var: Vilka politiska frågor är viktigast för dig i dag? Respondenterna fick välja högst tre av ett femtontal.

Jämförelsen avser den förra undersökningen som gjordes mars.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Väljarna: Lag och ordning är viktigaste politiska frågan

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2019

Lena Mellin

Aftonbladet Inizio

Opinionsundersökningar

Almedalsveckan