MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Muslimsk organisation blir av med statligt miljonstöd

Av: 

Olof Svensson

Susanna Hållbus

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Sveriges unga muslimer blir av med sitt statliga miljonstöd.

Organisationen påstås ha koppling till islamistiska Muslimska brödraskapet och bedriver inte en verksamhet som ”respekterar demokratins idéer”, enligt statliga MUCF som betalar ut stödet.

Även Ung Vänster och Sverigedemokratisk ungdom får stödet indraget.

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, delar varje år ut bidrag till ungdomsorganisationer i Sverige. I fredags tog myndigheten beslut om att ge avslag till 13 organisationer, där ibland Ung Vänster, Sveriges unga muslimer och Sverigedemokratisk ungdom.

MUCF motiverar avslaget med att Ung Vänster ”inte har god ordning på sin ekonomiska hantering och därför inte kan beviljas organisationsbidrag”.

Sveriges unga muslimer, SUM, får avslag för att de bedriver en verksamhet som inte respekterar demokratins idéer inklusive principerna om jämställdhet och förbud mot diskriminering.

”Det har handlat om individer som uttryckt sig på sätt som inte är förenligt med förordningens syfte men också om kopplingar till andra organisationer som kan betraktas som icke förenliga med demokratins idéer, exempelvis till Muslimska brödraskapet”, skriver MUCF i sin bedömning.

Sveriges unga muslimer har dessutom en skuld hos Kronofogden på 10 305 kronor, enligt MUCF.

”Gör en striktare bedömning”

Ytterligare ett par organisationer får avslag på sökt stöd, däribland Sverigedemokratisk ungdom (SDU) som numera är ett fristående förbund utan koppling till Sverigedemokraterna. SDU skriver i ett pressmeddelande att MUCF motiverar avslaget med att SDU:s tolkning av svenskhet och nationalism inte är förenligt med respekten för demokratins idéer, jämställdhet och förbud mot diskriminering.

– Vi har som många andra myndigheter i uppdrag att motverka rasism, främlingsfientlighet och intolerans i samhället. Vi gör nu en striktare bedömning av vad det innebär att respektera demokratins idéer i enlighet med förordningen, säger Lotta Persson, avdelningschef MUCF.

Kan inte svara på koppling

Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, säger att beslutet kommer att överklagas.

– Utifrån den information som vi fått ta del av, så anser vi att beslutet har fattats på godtyckliga grunder.

De säger att ni har kopplingar till Muslimska brödraskapet?

– Precis, det är vad de påstår och det är det vi menar har med godtyckliga grunder att göra. Vi kan inte närmare gå in på det utan väntar fortfarande på att ta del av underlaget.

Men har ni kopplingar till Muslimska brödraskapet?

– Jag väntar fortfarande på underlaget, jag kan inte uttala mig förrän jag får ta del av deras beslutsunderlag.

Du kan inte svara ja eller nej på den frågan?

– Jag kan inte ställa upp på en intervju överhuvudtaget. Tills vidare får jag hänvisa er till vår Facebook-sida.

Kommer överklaga

Ung Vänsters förbundssekreterare Dina Viksten Abrahamson säger att beslutet var oväntat.

– Våra auktoriserade revisorer har inte hittat några väsentliga brister. Det är oklart för oss varför MUCF har gjort den här bedömningen. Vi kommer lämna in en överklagan.

Förra året fick Ung Vänster, som har 1 400 medlemmar, 1,5 miljoner kronor i stöd. Sveriges unga muslimer, som har 3 700 medlemmar, fick 1,36 miljoner kronor plus drygt en halv miljon extra för ett särskilt projekt mot rasism. SDU, som har 3 400 medlemmar fick förra året 1,3 miljoner kronor.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

ÄMNEN I ARTIKELN

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

SUM, Sveriges unga muslimer

Ung Vänster

SDU, Sverigedemokratisk Ungdom