Var tredje C-väljare: Alliansen är inte så viktig

Av: Jonathan Jeppsson, Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Nära var tredje centerväljare tycker inte att det är viktigt att Alliansen går fram som ett regeringsalternativ.

Det visar en opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Det kan finnas fler regeringsalternativ som vi inte vet någonting om, säger förre Centerledaren Olof Johansson från partistämman i Malmö.

75 procent av Alliansväljarna anser att det är mycket eller ganska viktigt att Alliansen går fram som ett gemensamt regeringsalternativ nästa höst. Det visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

Men hos Centerväljarna är den siffran lägre – bara 66 procent tycker att det är viktigt, medan 31 procent tycker att det inte är särskilt viktigt eller inte viktigt alls. Två procent är osäkra.

– Det finns en splittring bland Alliansens väljare. Moderater och Kristdemokrater har en helt annan hållning än vad Centerväljare har – hos dem finns det en beröringsskräck gentemot SD. Många M-väljare har gått till C och just de är väldigt tydliga med sin åsikt om att inte ha något samröre med SD, säger Inizios opinionschef Karin Nelsson.

Kraftig medvind

Centerpartiet håller just nu partistämma. Det är ett parti i kraftig medvind som samlas i Malmö och stridsfrågorna är få.

På plats är bland många andra den förre partiledaren Olof Johansson. Under hans ledarskap fanns ingen allians, däremot en borgerlig fyrpartiregering som Olof Johansson, då miljöminister, lämnade i protest mot byggandet av Öresundsbron.

Senare bröt han den enade fronten och inledde ett samarbete med Socialdemokraterna. Och han är fortfarande övertygad motståndare till blockpolitiken.

– Den är en självpåtagen bindning för att väljarna ska få lite tydligare information vartåt det lutar åt. Men det är inget krav man kan ställa på någon, att man ska ställa upp i grupp. Det är valresultatet som är avgörande.

”Ett feltänk i svensk demokrati”

Han menar att Centerpartiet mycket väl skulle kunna vara det regeringsbärande partiet.

– Det är ett feltänk i svensk demokrati. Det är inte bara två partier som kan leda en regering. Fälldin visade det på 1970-talet. Men Liberalerna och Moderaterna på den tiden accepterade inte att en centerpartist ledde en regering, säger Olof Johansson.

Varför anser hela 31 procent av C-väljarna att en gemensam Alliansregering inte är viktig?

– Väljarna ska avgöra, partierna ska inte bestämma före valet. Det kan finnas fler regeringsalternativ som vi inte vet någonting om. Och det är det som är bristen i demokratin; om valmöjligheterna begränsas till två.

Publicerad:

LÄS VIDARE