Fackets krav på Löfven: ändra lagen

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Stefan Löfven (S) och Tobias Baudin, Kommunals ordförande.
Foto: TT
Stefan Löfven (S) och Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

Inför S-kongressen är Kommunals krav tydligt.

Anställningsformen allmän visstid, som infördes av den förra Alliansregeringen, måste skrotas.

–  Socialdemokraterna måste ha det som en av sina högsta prioriteringar, säger fackordförande Tobias Baudin.

Den 8 april inleds Socialdemokraternas kongress i Göteborg. Där ska partiet spika den politik man ska gå till val på hösten 2018. Inför samlingen är viljorna många, både från partiorganisationen och den närstående fackföreningsrörelsen.

Kommunal, det största LO-förbundet med cirka en halv miljon medlemmar, har drygt 40 ombud på kongressen som också är medlemmar i förbundet.

Ordförande Tobias Baudin säger i en intervju till Aftonbladet att Kommunal har flera krav inför S-kongressen. Det handlar överlag om att det måste till mer resurser till välfärden, där många av förbundets medlemmar arbetar.

– Det är alldeles för slimmad bemanning och alldeles för tajt schemaläggning. De som jobbar inom välfärden upplever att välfärden går åt fel håll och att arbetsmiljön blir sämre. Den är helt enkelt underfinansierad, säger Baudin.

Kräver fler investeringar i välfärden

Han säger att det var mycket välkommet med de tio miljarderna årligen som regeringen och Vänsterpartiet skjutit till, men att det inte räcker.

– Det behövs mer investeringar. Regeringen ska inte börja ta sidospår som att till exempel sänka skatten på arbete. Det är inte där vi ska fokusera nu. Fokus ska ligga på investeringar så att kvaliteten i välfärden kan höjas genom ökad bemanning och förbättrade villkor för de som jobbar där.

Ett av de absolut viktigaste kraven som Kommunal har är något man drivit länge. Förbundet vill att regeringen slopar anställningsformen allmän visstid ur lagen om anställningsskydd.

Anställningsformen, som är tidsbegränsad men ska omvandlas till visstidsanställning efter sammanlagt två år, infördes av Alliansregeringen 2007 och har varit ett rött skynke för facket sedan dess.

– Det smartaste och enklaste sättet att höja kvaliteten inom välfärden är att satsa på dem som jobbar där och se till att man har tillsvidareanställningar. Då är det samma person som i högre utsträckning kommer hem till den gamla i hemtjänsten. Då kan man inte ha en lagstiftning som bygger på allmän visstid där arbetsgivaren kan plocka in och ut arbetstagare precis som de vill, säger Baudin.

”En gåva”

Han kallar lagstiftningen för ”en gåva från den borgerliga regeringen till arbetsgivarna”.

–  Därför måste Socialdemokraterna ha det som en av sina högsta prioriteringar, att få bort allmän visstod ur lagen om anställningsskydd och det kommer bli en mycket viktigt fråga för oss inför kongressen.

Inför kongressen vill Kommunal även lyfta frågan om att återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgiften och a-kasseavgiften.

Publicerad: