Ny motgång för AKB – rasar i ny mätning

M har tappat var fjärde väljare sedan valet

Anna Kinberg Batras kris blir allt djupare.

En ny mätning från Aftonbladet/Inizio visar att Moderaterna tappar kraftigt och nu bara har stöd av 17,6 procent.

Sedan valet har partiet tappat var fjärde väljare.

Anna Kinberg Batra (M).
Anna Kinberg Batra (M).

Ett och ett halvt år före nästa val genomgår Moderaterna och partiledaren Anna Kinberg Batra en rejäl opinionskris. Blott 17,6 procent av väljarna skulle rösta på partiet om det vore val i dag, visar den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio.

Noteringen är den överlägset sämsta för partiet under mandatperioden.

M backar med 2,2 procentenheter sedan förra månaden, vilket innebär att man förlorat var fjärde väljare sedan valet 2014 då man landade på 23,3 procent.

– Det finns en kritik mot Kinberg Batra och man tappar nu framför allt till Centerpartiet. Tidigare såg vi att M hade tappat mycket till Sverigedemokraterna. Men nu har partiet tappat lika mycket väljare till C sedan valet, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

M har haft en nedåtgående trend sedan slutet av förra sommaren, men väljarflykten har accelererat kraftigt sedan januari. Det var då Kinberg Batra gav de uppmärksammade beskeden om att hennes parti så fort som möjligt ville fälla regeringen med en gemensam alliansbudget och att man som första riksdagsparti skulle bryta isoleringen av SD.

– Men vi ser i våra mätningar att många väljare har M som näst bästa parti. Så rätt hanterat så har de en potential att vinna tillbaka väljare, säger Karin Nelsson.

Tobé: ”Inte nöjda”

M:s partisekreterare Tomas Tobé säger att resultatet bekräftar den nedåtgående trend man är inne i:

– Vi är inte nöjda med utvecklingen och vi moderater behöver öka vårt stöd. Sverige ska vara ett land som håller ihop. Det behövs fler poliser, fler enkla jobb och kortare vårdköer. Missnöjet med regeringen är stort och det vilar på M och Alliansen att visa att vi är det bästa alternativet för att få till en politisk förändring.

Samtidigt visar mätningen att den positiva trenden för C och Annie Lööf fortsätter. Partiet ökar med 1,2 procentenheter och samlar nu 12,1 procent. Det innebär att man nästan fördubblat sitt stöd sedan valet.

Svagt stöd för regeringen

Trots att M backar kraftigt så fortsätter de båda regeringspartierna att ligga på låga nivåer. Mest akut är läget för Miljöpartiet, som noteras för 3,1 procent.

Socialdemokraterna samlar 25,7 procent, långt under valresultatet.

För SD är utvecklingen fortsatt positiv. Jimmie Åkessons parti har stöd av 22,2 procent och är med råge andra största parti. Det är den högsta noteringen för SD i mätningarna sedan januari 2016.

Skillnaden mellan blocken minskar något, men allianspartierna är fortfarande större än de tre rödgröna. Det innebär att Anna Kinberg Batra trots de usla siffrorna för M av allt att döma skulle bli statsminister om det vore val i dag.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publisert:

LÄS VIDARE