Ebba Busch Thor om bråket med Lööf: Otroligt dåligt

avJonathan Jeppsson

Alliansen skulle visa enighet med sitt överenskommelse mot regeringens skattehöjningar.

Men strax därefter utbröt bråk om vad man egentligen var överens om.

– Det är otroligt dåligt. Jag har inte försökt hymla med att det är anmärkningsvärt, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor i en stor intervju med Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
Ebba Busch Thor (KD).

Torsdagen den 15 juni var tiden inne för Alliansen att visa enighet.

De fyra borgerliga partierna gick ut med ett gemensamt hot med misstroendeförklaring mot en minister för att stoppa regeringens skattehöjningar.

Klockan 09.41 skrev C-ledaren Annie Lööf på Twitter: ”Vi har enats om att inte gå fram med en gemensam budget utan att stoppa de tre skadliga skatterna för jobb och företagande.”

Klockan 11.37 var enigheten bruten. Då skrev KD-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter: ”KD vill fortsatt se gemensam budget. Vore det bästa.”

En påtagligt irriterad Busch Thor sa till DN att Annie Lööf borde ändrat själv:

– Det är direkt felaktigt. Det påpekade jag också för Annie Lööf. Hon borde ha rättat själv, sa hon till DN.

Nu säger hon till Aftonbladet att det var ”anmärkningsvärt” att det ”fick stå som det gjorde”.

– Rätt ska vara rätt. Även om det blåstes upp stort i media, så tog jag saken med ro. Men för mig får det inte råda några tveksamheter om var man har Kristdemokraterna i den här frågan och jag tyckte att hennes tweet bidrog till den sortens tveksamhet. Jag kände att jag behövde gå ut och upplysa om var vi står någonstans.

Har hon backat från det hon påstod då?

– Hon har inte haft några illvilliga intentioner med det alls. Men det landar fel när man uttryckte det som hon valde att göra. Därför valde jag att gå ut och vara glasklar med att vi vill ha en gemensam alliansbudget, vi har inte backat från det kravet, vi är oeniga om den frågan fortsatt, men det finns en stor enighet kring att stoppa de här tre skadliga skattehöjningarna.

Hur tror du det ser ut för väljarna att ni är oense när ni ska visa enighet?

– Det är otroligt dåligt. Jag har inte försökt hymla med att det är anmärkningsvärt, med att det har fått lov att stå som det har stått. Men jag har tagit mitt ansvar att som ledare för mitt parti redogöra för vilken vår ståndpunkt är.

För någon vecka sedan gick Richard Jomshof ut och sa att en moderat lokalpolitiker skulle åka hem, att han inte var välkommen i Sverige. Hur ser du på det?

– Mycket allvarligt. Jag tror att den typen av uttalnaden bidrar till att göda ytterligare motsättningar i samhälllet, i stället för att stå upp för det som är en grundbult i det svenska samhället nämligen yttrandefriheten.

Tycker du att SD borde agera på något sätt mot Richard Jomshof?

– Jag ser väldigt allvarligt på hans uttalande, det bidrar till att göda motsättningar. Jomshof har tidigare uttryckt sig på ett sätt som visar att han inte klarar av att hålla rent när det gäller rågången till rasism. Det tycker jag att SD gång på gång visar, när de man har högt uppsatta företrädare som man tillåter komma med rasistiska uttalanden utan att det får några allvarliga konsekvenser. Sverigedemokraterna befäster att man inte klarar av att hålla rent hus ens i sin yttersta ledning.

Men ändå är du beredd att fälla regeringens budget med SD:s stöd?

– Ja. Jag är beredd att fälla regeringen även med premissen att det skulle kräva att Sverigedemokraterna röstar för vårt alternativ - men det är inte samma sak som att jag skulle sätta mig i förhandling med SD. För mig är det stor skillnad på att förhandla med SD eller tillträda med stöd av deras röster.

Men även om Alliansen blir mindre nästa år så är du beredd att ta hjälp av att SD för att kunna bilda regering?

– Jag är noggrann med orden. Vi är inte beredda att förhandla med dem. Men ja – om det finns en majoritet i Sveriges riksdag och om den riksdagen till en del utgörs av att SD röstar på Alliansens statsministerkandidat, då är jag beredd att tillträda.

Hur allvarlig är Moderaternas kris för Alliansen?

– Det är allvarligt för hela Alliansen att vi var och en för sig inte gör bättre i opinionsmätningar än vad vi gör. Målet måste vara att Alliansen får så stort förtroende som möjligt. Vi behöver göra ett bättre jobb.

Vad blir ditt fokus i Almedalen?

– Stort fokus blir på det svek som jag menar att regeringen står för när det kommer till välfärden. Man lovar väldigt stort och man har ett högt tonläge när det kommer till välfärden, men vi ser att på pmråde efter område så halkar Sverige efter. De äldre har halkat efter, många äldre kan inte leva på sin pension. Det är de äldre som får vänta längst på akuten på att få träffa en doktor. Där vill vi stå för ett välfärdslöfte som man verkligen kan lita på. Vi kommer att prioritera de äldre och en fungerande sjukvård.

Du ses ju som en skicklig debattör. Hur kommer det sig att du trots detta inte når ut med partiets politik?

– Jag tror att vi behöver fler debatter. Vi har genomgått en omfattande resa och förnyat våra politik och utvecklat våra svar på områden där Kristdemokraterna inte haft så många svar. Det är väldigt få som känner till att vi vill slopa pensionärsskatten helt. Det är inte tillräckligt många som känner till att vi vill sänka skatten för en vanlig barnfamilj med 1 000 kronor i månaden. Nu är det min uppgift att göra politiken känd.

Fortfarande är det mycket integration och migration på dagordningen. Det kanske inte är frågor som man i första hand förknippar Kristdemokraterna med?

– Så är det. Förut var ett stort problem att vi inte hade ett tillräckligt bra svar på de områdena. Det har vi nu. Därtill ser vi nu att frågor kopplade till välfärdens kärna, inte minst sjukvård, seglar nu upp. Det är en hjärtefråga för oss, då tror jag att vi har chans att få ett större stöd i nästa val.

Det finns en opinion inom partiet som vill ha en mer human flyktingpolitik – hur ser du på det?

– Jag menar att vi har en human flyktingpolitik. Däremot finns det de som föreslagit att vi ska gå tillbaka till permanent uppehållstillstånd. Där menar jag att vill vi ha ett gott mottagande på sikt, då har tillfälliga uppehållstillstånd varit avgörande för det. Vi har också varit väldigt tydliga med att familjeåterförening är avgörande för oss.

– Vi står för tillfälliga uppehållstillstånd och ett ordnat mottagande, men den som har skyddsskäl ska få vara i landet och ska få vara trygg med det – och ha möjlighet att återförenas med sin familj.

ARTIKELN HANDLAR OM