Sjöstedt ilsknade till mot Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) vill se mer av blocköverskridande samarbete och kan tänka sig att regera med framför allt Centerpartiet och Liberalerna.

Det upprepade flirtandet högerut, som fortsatte under dagens partiledardebatt, får V-ledaren Jonas Sjöstedt att ilskna till.

– Det är sorgligt att höra. Jag tycker att arbetarrörelsen ska stå till vänster, säger han.

Under dagens partiledardebatt i riksdagen var det som vanligt hård fajt mellan statsminister Stefan Löfven (S) och hans politiska motståndare i Alliansen och Sverigedemokraterna. Men han fick även hård kritik av V-ledaren Jonas Sjöstedt, vars parti samarbetar med regeringen kring statsbudgeten.

Löfven har på sistone återupprepat en rad gånger att han vill se mer samarbete över blockgränsen. I debatten nämns att han helst skulle vilja se en mittenregering med Centerpartiet och Liberalerna efter nästa val, bland annat för att få till ett stabilt styre.

Diskussionen får Jonas Sjöstedt att ilskna till rejält. I en paus i debatten gav han sin syn på frågan för Aftonbladet.

– Om man vill ha ett Sverige med mindre klyftor och en ekonomi för alla kan man inte få det tillsammans med partier som vill sänka lönerna för de som tjänar minst och höja hyrorna genom marknadshyror. När Löfven så tydligt säger att han vill regera med borgerliga partier, väljer han att gå den vägen politiskt också, säger Sjöstedt.

Socialdemokratin i mitten

Under debatten slog Löfven fast att socialdemokratin i dag står i mitten av svensk politik. Sjöstedt tycker att uttalandet är ”sorgligt att höra”.

– Jag tycker att arbetarrörelsen ska stå till vänster. Det gör vi i Vänsterpartiet. Jag tycker att vi ska driva en politik som utjämnar klasskillnader, inte privatiserar välfärden. Jag tror det är så man vinner val, man kan titta på Jeremy Corbyn i Storbritannien. Det måste finnas en värdering, en kärna, inte bara ett spel om makten.

Ett av Löfvens viktigaste argument för mer samarbete i mitten handlar om att det skulle leda till ett stabilare styre av Sverige. Sjöstedt håller med om att det behövs mer samarbete ibland för att hantera den svåra parlamentariska situationen.

– Det kan behövas ibland och vi deltar i det ibland också. Men det är en sak att få hantera en besvärlig parlamentarisk situation. En annan sak är att vilja och välja att gå högerut. Det är det som Socialdemokraterna gör nu.

”Säkra investeringen mot högerpolitik”

Under mandatperioden har Vänsterpartiet, som fick 5,7 procent i förra valet, både kunnat samarbeta kring budgeten med regeringen och samtidigt agera oppositionsparti. En mittenregering skulle kunna leda till att V helt tappar inflytande.

Men inte nödvändigtvis, säger Sjöstedt:

– Det vet vi ju inte än. Det kan ju bli ett valresultat där en sådan regering måste förhandla med någon, till exempel ett starkare vänsterparti. Det innebär att den säkra investeringen mot högerpolitik är en röst på oss.

Efter debatten försvarade Löven sin hållning:

– Man måste förhålla sig till hur det ser ut i Sveriges riksdag, det är här de stora besluten fattas. Man kan inte bortse ifrån det. Jag kan ställa mig i ett hörn och hålla upp ett plakat,om hur jag skulle vilja ha det och vad som är det bästa av världar. Det vill alla.

Men statsministern menar att det inte är relevant, det som är viktigt är vad man kan få stöd för i Sveriges riksdag.

– Har man egen majoritet kan man göra mycket, men om man inte har det får man se till att prata med andra också, säger han..

Publisert: