LO:s ordförande: ”Huvudlöst, korkat, farligt och dumt”

avKenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson skräder inte orden.

”Huvudlöst, korkat, farligt och dumt”, anser han om Alliansledarnas utspel.

– Det har blivit en blåbrun sörja av alltihop. Det är djupt tragiskt, säger Thorwaldsson till Aftonbladet.

Foto: Stefan Mattsson
LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson.

LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson är ordinarie ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott och har hållit på med politik sedan 1978.

– Men jag har aldrig upplevt en sådan här vecka. Den har varit fullständigt huvudlös.

Det finns en risk att en ”viktig sakfråga” om outsourcing och ministeransvar hamnar i skymundan nu när Alliansen och SD vill väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar, enligt honom.

– Informationsspridningen mellan statsråden har varit för dålig. Det har statsministern själv sagt. Men det måste utredas av Konstitutionsutskottet, KU, säger Thorwaldsson.

I likhet med flera andra socialdemokrater anser han att Alliansen borde väntat med att låta KU utreda om ministrarna har gjort fel.

– Vi har ett regelverk som säger att detta ska prövas av KU. Finns det en koppling mellan sakfrågan och att man har missat sitt ansvar då ska KU gå till riksdagen och säga ”det här statsrådet har inte skött sin uppgift”

Varför har de inte inväntat prövningen i KU, tror du?

– Det som sker nu handlar inte om prövningen. Det är ett spel för media och ett bevis på hur illa de borgerliga ledarna är i opinionen. De försöker ta initiativ på det här sättet.

”Svensk demokrati i fara”

På längre sikt är den svenska demokratin i fara, menar han.

– Det värsta är om vi får en sådan situation där riksdagen kommer att avsätta statsråd utan ordentlig granskning, då kommer det inte att gå att regera Sverige överhuvudtaget.

De enda som gynnas av Alliansens utspel är Sverigedemokraterna, enligt LO-ordföranden.

– Det har blivit en blåbrun sörja av allting.

Färre kan få jobb och tillväxten kanske avtar

Det instabila politiska läget kan även få negativa konsekvenser för ekonomin.

– Vi behöver långsiktiga spelregler i Sverige. Parterna på arbetsmarknaden har i år enats om treåriga avtal för att få stabilitet och långsiktighet för investeringar. Det här riskerar att skapa osäkert och färre blir anställda samt att tillväxten avtar.

Karlsson: ”Äventyrar stabiliteten”

Ingvar Carlsson, före detta socialdemokratisk statsminister, är inne på samma spår.

Till Dagens Nyheter säger han så här:

– I ett läge när det är oroligt i världen, det är oroligt i Europa och Sverige är i behov av en viss stabilitet. Då äventyrar man den.

Ingvar Carlsson blev statsminister efter mordet på Olof Palme 1986 och fram till 1991. Han ledde Socialdemokraterna och var statsminister även mellan 1994 till 1996.

– Det är klart att när du riktar misstroendevotum mot tre statsråd, då är det väldigt stort. Det är helt unikt i Sverige att man gör på det sättet. Då ska man ha väldigt bra på fötterna och ha en väldigt stor fråga och den bör vara ordentligt utredd, säger han till DN.

M: ”Förtroendet är förbrukat”

Så här försvarar Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, beslutet att inte vänta in KU:s utredning:

”Den information som har framkommit, till exempel i de olika utskottsmöten som ägt rum, anser vi är så graverande att vårt förtroende statsråden Johansson, Ygeman och Hultqvist är förbrukat. Därför har vi meddelat om misstroende mot dem. KU:s granskning kommer likväl att bli viktig för det finns fortsatt många oklara omständigheter i regeringens hantering av säkerhetskrisen, skriver han i ett sms till Aftonbladet".

Publicerad: