Ekeroths försvar: Blev dödshotad och agerade i nödvärn

avOlof Svensson

SAMHÄLLE

Kent Ekeroth vill att utredningen om misshandeln på Stureplan läggs ner.

Enligt SD-politikern blev han dödshotad och viftade bort angriparen i nödvärn.

Det framgår av ett yttrande som hans advokat, Johan Eriksson, nu skickat in.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD).

Aftonbladet avslöjade i slutet av november förra året att riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) varit inblandad i ett bråk utanför en nattklubb på Stureplan i Stockholm.

Efter att ha nekats inträde till klubben ska han ha slagit till en man som stod i kön i ansiktet. Detta efter att mannen sagt något om järnrör till Ekeroth.

Förundersökningen mot Kent Ekeroth är i sitt slutskede och i dag skickade hans advokat, Johan Eriksson, in ett yttrande till åklagare Lena Kastlund, skriver Expressen.

Livvakterna tvingades ingripa

Kent Ekeroth, som misstänks för ringa misshandel, nekar till brott och hävdar att han agerade i nödvärn. I yttrandet, som Aftonbladet också har tagit del av, skriver hans advokat Johan Eriksson:

”Kent Ekeroth har i förhör berättat hur han, efter att ha blivit nekad inträde på nattklubben Solidaritet, avvek från entréområdet för att bege sig hemåt. I samband med detta passerade han en grupp människor som stod i kö för att komma in på klubben. När Kent Ekeroth passerade gruppen skreks glåpord och det gjordes gester mot honom. Detta skedde i sådan omfattning att två livvakter från Säpo, som hade ansvaret för Kent Ekeroths personskydd den aktuella kvällen, tvingades ingripa mot en person”

Enligt yttrandet ska en person ha uttalat ett dödshot och Kent Ekeroth ska ha fått ett slag i ansiktet. För att försvara sig ska Ekeroth ha viftat tillbaka – i det ögonblicket ska han ha träffat angriparen i ansiktet. Men enligt advokaten har Ekeroth befunnit sig i en hotfull situation och livvakterna tvingades ingripa mot en person som agerade hotfullt.

Agerade i nödvärn

Eftersom Kent Ekeroth enligt advokaten handlade i nödvärn bör han inte få något straff, skriver advokaten. Utredningen bör därför läggas ner.

”Sammanfattningsvis kan det konstateras att Kent Ekeroth handlat instinktivt, under rädsla och i en mycket utsatt situation.

Händelseförloppet har varit snabbt och det har inte funnits utrymme för eftertanke. Trots detta har han endast utövat ringa våld och sedan avvikt från platsen. I en sådan situation kan det in begäras att han skulle besinnat sig ytterligare. I andra hand ska därför Kent Ekeroths handlande bedömas som nödvärnsexcess.” står det i yttrandet.

Åklagare Lena Kastlund, som leder utredningen, ska nu ta ställning till om hon ska väcka åtal mot Kent Ekeroth eller lägga ner förundersökningen. Hon har tidigare sagt att samstämmiga vittnesuppgifter gör gällande att Kent Ekeroth slagit personen i kön med en öppen hand.

Kent Ekeroth har på SD-ledaren Jimmie Åkessons uppmaning tagit time out från sitt uppdrag i riksdagens justitieutskott. I veckan kom också uppgiften om att han slutar som partiets internationella sekreterare.

ARTIKELN HANDLAR OM