Kent Ekeroth anklagas för krogmisshandel

SD-källor: Ekeroths karriär över om han döms

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

SD-toppen Kent Ekeroth är delgiven misstanke om misshandel efter krogbråket i november.

Vid en fällande dom är hans politiska karriär över, uppger flera källor med insyn för Aftonbladet.

– Blir han fälld för detta bedömer jag det som att det är helt omöjligt att sitta kvar, säger en sverigedemokrat.

Kent Ekeroth är delgiven misstanke om misshandel.

Efter krogbråket utanför en nattklubb i centrala Stockholm den 24 november är SD-toppen Kent Ekeroth misstänkt för misshandel.

Han har delgivits misstanke om brott och Lena Kastlund, chefsåklagare på Särskilda åklagarkammaren, har förhört alla vittnen till händelsen.

Det är fortfarande oklart om, och i så fall när, det kommer att väckas åtal mot Ekeroth. Själv förnekar SD-toppen brott och han har själv gjort en motanmälan.

Efter bråket utanför krogen tvingades Ekeroth att ta time-out från sitt uppdrag i riksdagens justitieutskott, så länge den rättsliga processen pågår.

Partiledaren Jimmie Åkesson sa till TT:

– Om man är föremål för en anklagelse oavsett vad som hänt är det så allvarligt att man inte kan agera i justitieutskottet med de frågor som finns där. Det är viktigt att han tar en time out från det här uppdraget tills frågan är utredd.

Karriären står på spel

Men Ekeroth riskerar inte bara att hamna i brottsregistret, hela hans politiska karriär står nu på spel. Flera högt uppsatta sverigedemokrater säger till Aftonbladet att rättsprocessens utfall blir helt avgörande.

– Blir han fälld blir det helt omöjligt att sitta kvar. Inom SD har det aldrig funnits något liknande fall där vi har tillåtit någon att sitta kvar, ens på högre kommunala poster, om man döms för våldsbrott. Hela hans politiska karriär skulle vara över, säger en SD-källa.

Kent Ekeroth är en av de mest uppmärksammade och kontroversiella politikerna i SD-toppen. Han har genom åren uppmärksammats för sin inblandning i ”järnrörsskandalen” och en lång rad kontroverser på krogar i Stockholms innerstad.

– Han är hårt arbetande och skapar ofta uppmärksamhet. Sedan kan man ha olika uppfattningar om den uppmärksamheten har varit bra eller dålig. Det har blivit mycket reaktioner från allmänheten på det som hände senast. Det ser inte bra ut att han befinner sig i sådana sammanhang, säger en källa.

Populär i vissa delar av SD

Men Ekeroths framtid i partiet är komplex för SD-toppen. Medan stödet för honom bedöms som svagt bland väljarna, så är det desto fler aktiva inom partiet som ger honom sitt stöd.

– Och de är de aktiva som väljer ombud till landsdagar och sådana saker. Det gör sitationen komplex, säger en SD-politiker.

Flera av Aftonbladets källor poängterar att Kent Ekeroth är en hårt arbetande politiker, som är mycket aktiv i riksdagen. Det, och hans hårda retorik när det gäller islam, har gjort honom populär i delar av partiet.

– Han är en väldigt driven ledamot, som är lojal med partiledningen. Men han är också kontroversiell och det finns många som inte gillar honom. Det råder inga tvivel om det. Men skulle det bli en dom vad gäller ett våldsbrott blir det extremt problematiskt, säger en källa.

Flera sverigedemokrater beskriver att Kent Ekeroth haft en viktig roll i SD, framför allt innan partiet kom in i riksdagen 2010. Men nu säger flera att hans popularitet börjat dala - och att han inte är lika viktig för partiet längre.

”Har blivit en belastning”

– Vi är ett annat parti i dag och attraherar en helt annan grupp av väljare. Vår partiledning försöker agera så att partiet kan bli aktuellt för samarbete med andra, framför allt Moderaterna. Ekeroths retorik gör det arbetet mycket svårare. Och med tanke på hur ofta han ställt till det för sig ute på krogen så har han blivit en belastning.

När Ekeroth tog en timeout från justitieutskottet skrev han i ett pressmeddelande:

– Låt oss hoppas att detta blir ordentligt utrett så att vi kan fokusera på politik igen. Jag håller med om Jimmie Åkessons bedömning. Tills vidare kommer jag inte att företräda Sverigedemokraterna i justitieutskottet.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Hovrätten friar Ekeroth efter bråket i krogkön

ÄMNEN I ARTIKELN

Kent Ekeroth anklagas för krogmisshandel

Sverigedemokraterna

Kent Ekeroth

Jimmie Åkesson