Skjutningarna i Malmö

Ygeman: Situationen i Malmö mycket allvarlig

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Inrikesminister Anders Ygeman säger att situationen i Malmö är mycket allvarlig.

Inom kort kommer han besöka staden med anledning av den senaste tidens skjutningar.

– Vi är beredda att vidta den lagstiftning som krävs för att bryta den här situationen.

I går kväll sköts en 16-årig pojke till döds i Malmö. Dödskjutningen var den andra bara i år, dessutom har det inträffat flera andra skjutningar sedan årsskiftet.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer inom kort att besöka Malmö och prata med alla partier i kommunstyrelsen. Han kommer att prata om otryggheten och den senaste tidens skjutningar.

– Det är uppenbart att det finns ett allvarligt problem med våld i Malmö. Nu har vi precis bytt ut regionpolischefen i Skåne och det har tillförts mer pengar från nationell nivå. Det ska förhoppningsvis leda till att man klarar upp fler brott i Malmöregionen, säger han.

Hur reagerade du när du fick höra att en 16-årig pojke skjutits till döds?

– Den första tanken är naturligtvis att en så ung människa blivit skjuten och mist livet. Tankarna går naturligtvis till hans nära anhöriga. En vrede att något sådant återigen har hänt.

Anders Ygeman räknar upp flera åtgärder som regeringen har vidtagit för att få vända den våldsamma utvecklingen i Malmö och i andra utsatta områden. Bland annat skärpta vapenlagar, hårdare straff för de som har handgranater och ett stort program mot organiserad brottslighet.

– Vi presenterar väldigt starka verktyg för att komma tillrätta med den här situationen, säger han.

Men hittills har utvecklingen gått åt motsatt håll med fler skjutningar, vad krävs för att ni ska vidta ytterliga åtgärder?

– Varje skjutning är en skjutning för mycket. De som gjort sig skyldiga till det här ska ställas till svars och sättas bakom lås och bom. I det långsiktiga perspektivet måste vi bryta den sociala utvecklingen, med stigande arbetslöshet, sjunkande skolresultat och ökade klyftor. Vi har börjat det arbetet och nu ser vi att arbetslösheten sjunker och skolresultaten börjar vända.

Vad vill du säga till de som bor i Malmö och är oroliga?

– Att vi är beredda att satsa de resurser som krävs och att vi är beredda att vidta den lagstiftning som krävs för att bryta den här situationen.

På fredagsförmiddagen deltog Anders Ygeman i en riksdagsdebatt om utsatta områden, som initierats av Sverigedemokraterna. Efter debatten svarade han på frågor om att polisen redovisade tio procent färre ärenden till åklagare under förra året, enligt ny statistik.

– De siffrorna som presenterades i går är för dåliga. Det är bara en av sju regioner som lyckats vända utvecklingen, säger Anders Ygeman.

Inrikesministern har nu kallat rikspolischef Dan Eliasson till ett möte som ska äga rum nästa vecka. Han vill då se en plan för hur Eliasson tänker arbeta för att vända utvecklingen för den svenska polisen.

ANNONS

Passa på! Köp Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Skottlossning i Malmö – tonårspojke död

ÄMNEN I ARTIKELN

Skjutningarna i Malmö

Anders Ygeman

Dan Eliasson

Arbetslöshet

Malmö