Centerpartiet

Flytta till glesbygden – bli av med studielån

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Flytta till Norrlands inland och bli av med ditt studielån.

Nu vill Centerpartiet att staten ska öppna plånboken för att fler ska kunna återvända hem till glesbygden när pluggandet är över.

– Det finns många som hyser en dröm om att bo mer lantligt, säger Emil Källström, ekonomisk talesperson (C).

När man pluggat klart är det många som, i stället för att återvända hem till glesbygden, väljer att stanna på studieorten eller flytta till storstan. Det har resulterat i att det på många håll råder brist på utbildad personal, bland annat lärare och poliser.

Under många år har en politisk diskussion pågått om att det vore bra att införa ett stöd som uppmuntrar de som studerat färdigt att söka sig hem till glesbygden igen.

När Centerpartiet inom kort presenterar sin skuggbudget lanserar man samtidigt sin egen variant av idén. Förslaget, som man vill ska införas vid årsskiftet, innebär att den som tagit examen och flyttar hem för att jobba ska få 10 procent av sin studieskuld avskriven varje år.

Det handlar om det som flyttar hem till de delar av Sverige som ingår i "Stödområde A", vilket till stor del består av Norrlands inland. Ett liknande system finns redan i Norge.

”Incitament för att faktiskt ta steget”

C:s ekonomiska talesperson Emil Källström säger att det måste göras mer för att hela Sverige ska leva.

– Vi ser att vissa landsbygdskommuner har svårt att locka till sig utbildad personal. Samtidigt vet vi att det många som hyser en dröm om att bo lite mer lantligt. Då tror vi att det här skulle kunna bli ett incitament för att faktiskt ta steget, säger han.

Avskrivningen ska ha ett tak på 300 000 kronor, man kan som mest bli av med 30 000 av skulden per år. För att bli av med allt, utöver det man hinner betala av, måste man alltså bo kvar i minst tio år.

Redan 2010 föreslog Kristdemokraterna att den som flyttade hem till Norrlands inland skulle få sitt studielån nedtrappat. När Landsbygdskommittén, där alla riksdagspartier sitter med, presenterade sin utredning tidigare i år fanns idén också med om en tio procents avskrivning per år.

Dessutom driver Vänsterpartiet frågan i förhandlingarna med regeringen inför höstens budget. Men i de fallen handlar det enbart om 23 utsatta kommuner, i C-förslaget inkluderas fler.

– Vi har filat på förslaget, gjort det lite bättre, bredare och därmed mer träffsäkert, säger Emil Källström.

”Rättvisare geografisk balans”

Han lyfter också fram att dagens studiestöd driver på för centralisering, att allt fler flyttar från glesbygden.

– De flesta som tar del av det gör det i och med att de flyttar till någon av de större universitetsorterna. Det är inte orimligt att man i ett sådant system bygger in en motvikt, något som leder till decentralisering och ett incitament för att flytta till lite mindre orter.

Är det inte kommunerna eget ansvar att locka tillbaka folk, borde inte de fria marknadskrafterna råda?

– Drar man det argumentet till sin spets ska man lägga ned hela studiestödssystemet. Men om vi nu ska ha ett sådant, vilket alla partier i riksdagen vill, är det inte orimligt att ha en sådan här komponent i det så att det blir en rättvisare geografisk balans.

Nu hoppas Källström att reformen blir av och det snart.

– Alla riksdagens partier har varit överens om att det här vore en bra idé. Det vore bra, rimligt och välkommet om regeringens såg till att det här levererades redan nu till årsskiftet. Annars tar vi tag i det efter valet.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Då har du rätt till studielån av CSN

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Emil Källström

Norrland

Studielån

Värmland

Dalarnas län